nieuws

Steeds meer steun voor zuiveren afvalwater NAM; gedeputeerde wil 'serieuze proef'

Gedeputeerde wil proef met zuivering afvalwater
Gedeputeerde wil proef met zuivering afvalwater
Steeds meer overheden buiten Overijssel spreken zich openlijk uit tegen injectie van afvalwater, zoals in Twente gebeurt door de NAM. Dat zegt gedeputeerde Lievers van Overijssel. Hij wil daarom dat er zo snel mogelijk een serieuze proef begint met het zuiveren van afvalwater uit de oliewinning in Drenthe.
Op dit moment loopt een evaluatie naar de injectie van het afvalwater, alleen blijkt een tussenrapportage van Royal HaskoningDHV dat zuiveren betrekkelijk duur is en ook risico's voor het milieu heeft.

Een bedrijf uit Sneek zegt nu het water wel goed te kunnen zuiveren en ook nog eens tegen betrekkelijk lage kosten. Het bedrijf gebruikt de techniek al in de olie-industrie in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.

Proefopstelling
Om uit te vinden of de techniek ook in Nederland goed werkt, moet een proefopstelling worden gebouwd. De kosten daarvan zijn minimaal vijftigduizend euro. Er staat nu al een testopstelling in Oldenzaal. Provinciale politici namen daar eerder deze maand een kijkje.

Gedeputeerde Lievers wil nu dat een proef zo snel mogelijk wordt uitgevoerd om duidelijkheid te krijgen over de realiteit van de uitspraken van het bedrijf uit Friesland. Hij vindt dat de NAM de proef moet betalen. Ook vindt Lievers dat vooral het Rijk de NAM daartoe moet aanzetten.

Lievers deed zijn uitspraken tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten op het provinciehuis in Zwolle. Daar liet hij weten dat inmiddels ook de provincie Drenthe heeft verklaard afvalwater liever te zuiveren dan te injecteren. Ook veel gemeenten en waterschappen in het noorden steunen dat standpunt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.