nieuws

Vier jaar celstraf voor Enschedeërs voor terroristische aanslag op moskee

Vijf mannen uit Enschede zijn veroordeeld tot celstraffen van vier jaar waarvan een deel voorwaardelijk, voor het gooien van molotovcocktails tegen een moskee in de stad. De mannen gooiden in februari twee molotovcocktails tegen de moskee, volgens de rechter een terroristische aanslag bedoeld om angst aan te jagen.
De straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
Vier van de mannen hielden het hele proces hun mond, de vijfde deed wel zijn verhaal. De vier mannen die zwegen krijgen één jaar voorwaardelijk, de vijfde heeft twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. De mannen mogen geen contact meer met elkaar hebben.

Rechter: terroristische aanslag bewezen

Volgens de rechter is een terroristische aanslag bewezen. Met die aanslag wilden de mannen de gemeente Enschede en de moslimgemeenschap angst aanjagen, om er voor te zorgen dat er geen asielzoekerscentrum zou komen in de stad.
"Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtengoed uit te dragen hebben zij een grote angst teweeg gebracht zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen", aldus de rechtbank.

Voorstel om brandbommen te maken

In aanloop naar de gebeurtenissen droegen de vijf al racistische en extremistische ideeën uit. Ze maakten op 27 februari in Enschede afspraken voor een bijeenkomst van de Dutch Self Defence Army (D.S.D.A.) te Amersfoort.
Toen ter sprake kwam dat moskeeën in Nederland dreigbrieven hadden ontvangen, kwam het voorstel om molotovcocktails naar de moskee aan de Tweede Emmastraat te gooien. Ze gingen naar de schuur van één van de verdachten, maakten de molotovcocktails en gingen naar de moskee. 

Geen rekening gehouden met levensgevaar

De mannen wisten volgens de rechter dat er mensen in de moskee aanwezig waren: er stonden fietsen en auto's. Dat hield hen echter niet tegen om toch twee molotovcocktails te gooien. Er is geen rekening gehouden met het gevaar voor de levens van de tientallen mensen binnen.
Een van de advocaten zei tijdens de zitting vorige maand dat er geen sprake zou zijn van terrorisme, vanwege de knullige manier waarop de aanslag zou zijn uitgevoerd. De rechtbank vindt dat (geringe) intelligentie en de mate van professionaliteit en zorgvuldigheid, misschien een rol spelen bij de hoogte van de straf, maar er niet toe doen bij de vraag of sprake is van een terroristisch oogmerk.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.