nieuws

Elektronische zorg op afstand wordt steeds gewoner

Zorg op afstand, we beginnen er aan te wennen. In de Overijsselse ziekenhuizen en zorginstellingen wordt traditionele zorg steeds vaker vervangen door elektronica op afstand. Voor goede zorg is het lang niet altijd nodig dat er persoonlijk contact is tussen de patiënt en de arts.
Thuis een hartfilmpje maken en opsturen naar de arts, of even appen met de dokter over de uitslag van een onderzoek. E-health, ofwel elektronische zorg op afstand, rukt op. Maar niet elke elektronische toepassing is een verbetering. Het is pas een succes als het de zorg ook béter maakt.

Wat werkt echt?

Het Health Innovation Park, kortweg HIP in Zwolle is een samenwerking van onder meer medische bedrijven, de Isala, en zorgverzekeraars. Het HIP onderzoekt wat echt werkt en brengt partijen samen om tot bruikbare E-health toepassingen te komen.
Een elektronische toepassing is pas succesvol als het aan 3 voorwaarden voldoet:
  • het is een verbetering voor de patiënt en voor de behandelaar
  • het is kostenbesparend
  • het is een vervanging voor traditionele zorg

ECG met je mobiel

Met hulp van de smartphone of tablet zijn er legio mogelijkheden om medische gegevens gemakkelijk te verwerken. Met een piepklein apparaatje kan je in 30 seconden een betrouwbaar hartfilmpje of ECG maken en direct opsturen naar een arts. Deze toepassing is ontwikkeld door Livv Health.
Hartpatiënten kunnen zo direct wanneer ze zich niet goed voelen een meting doen; ze hoeven geen ambulance te bellen of naar de huisartsenpost. Een arts kan het filmpje bekijken en gelijk advies geven. Dat geeft rust voor de patiënt en voorkomt onnodige dure zorg.

Vergoedingen lopen achter

De mobiele ECG meter wordt nog niet vergoed door verzekeraars, al levert het een forse besparing op. Dat geldt voor meer innovaties in de zorg: vaak duurt het jaren voordat medische vernieuwingen volledig zijn geïntegreerd in het zorgsysteem.
Ook de wet- en regelgeving maakt het soms lastig om vernieuwingen door te voeren. Aan de andere kant moet een medische toepassing ook wel door en door getest zijn op veiligheid en bruikbaarheid voordat het op grote schaal toegepast wordt, en dat kost tijd.

Niet meer weg te denken

Sommige artsen en patiënten moeten er nog wel aan wennen, maar E-health is bezig aan een onstuitbare opmars. Zo heeft het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg een app ontwikkeld, BeterDichtbij, waarmee arts en patiënt eenvoudig en veilig met elkaar kunnen communiceren. 
De dermatologen van de Isala in Zwolle werken al jaren deels op afstand. Huisartsen sturen dagelijks foto's van huidaandoeningen naar het ziekenhuis. Een team van dermatologen bekijkt de foto's en stelt een diagnose. Daardoor is een bezoek aan het ziekenhuis vaak niet meer nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.