nieuws

Scheidend burgemeester Mervyn Stegers: "Met de mensen die mij bedreigden, ging ik juist in gesprek"

"Stelletje nazi's, de dood aan jullie", het zijn voorbeelden van teksten die scheidend burgemeester Mervyn Stegers voor zijn kiezen kreeg tijdens zijn ambtsperiode in Tubbergen. Hij had een bijzondere manier om op bedreigingen te reageren: "Ik heb die mensen weten te traceren en ze uitgenodigd voor een gesprek. Dan zie je dat je met respect wordt benaderd."
Na 15 jaar doet Stegers zijn ambtsketen af. Zeker het laatste jaar was een heftige. "Dit jaar, 2016, was een andere dan alle andere jaren. Het begon al rond de jaarwisseling met verkeersongevallen met dodelijke afloop. Dat zijn zware momenten en als burgemeester probeer je dan troost te bieden." 

Asielzoekers

Later in het jaar kreeg de gemeente de zorg voor asielzoekers die kortstondig in Tubbergen verbleven. Bij het uitzwaaien van de bus kreeg Mervyn Stegers het te kwaad. "Dat gesleep met mensen, dat moeten we niet willen. Als ik daar aan terugdenk dan doet het me nog steeds pijn."

Slaaf

Een ander opmerkelijke zaak was rondom Jeffrey. Een verstandelijk beperkte jongeman die op een woonwagenkamp in Tubbergen als slaaf werd gehouden. Moderne slavernij, in Tubbergen. "Ik ben enorm geschrokken. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, dat vragen we ons nog steeds af. Ook de buurt vraagt het zichzelf af. Dat het zo erg was, dat had niemand verwacht."
De burgemeester kijkt hierin ook naar zijn eigen handelen. "We hebben achteraf tegen elkaar gezegd - met gemeente, politie, de buurt, de woningstichting - hoe kan het nou dat we dat hebben laten bestaan?" De buurt leefde in angst voor de bewoners van het woonwagenkamp. "Je gelooft niet dat het in je gemeente gebeurt. Laat staan in Tubbergen. Niet hier. Dat is zo ongrijpbaar, juist omdat iedereen weet wat er gebeurt in de buurt. Heel eigenaardig."

Pensioen

Stegers gaat nu genieten van zijn pensioen. Al hoopt hij nog wel actief te zijn voor politiek bestuur. "Ook de burgemeester van Tubbergen wil wel een keer op vakantie. En mijn kleinkinderen wonen in Haarlem, dus daar kan ik nu in alle rust met mijn vrouw naar toe." 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.