nieuws

Drie jaar cel geëist tegen oud Rendo-directeur in omkopingsschandaal

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen
De officier van justitie heeft bij de rechtbank in Assen drie jaar celstraf geëist tegen een voormalig directeur van Rendo. De 57-jarige verdachte zou betrokken zijn bij een omkopingsschandaal. Hij stak onderhands een miljoen euro in zijn zak na het meewerken aan de overname van Rendo door Electrabel.
Het Belgische Electrabel wilde in 2007 Rendo in Meppel koste wat kost overnemen omdat andere overnames van Nederlandse energiebedrijven mislukten. Er werd onder de tafel een miljoen euro geschoven om andere concurrenten op afstand te houden. Zo werd het Deense bedrijf Dong dat een beter bod op Rendo deed buiten de deur gehouden. 

Onjuist voorgelicht

Hierdoor zijn negen Overijsselse en Drentse gemeenten als aandeelhouder zeker 3,5 miljoen euro misgelopen. Oud-burgemeester van Steenwijkerland Hajo Apotheker zei dat hij destijds niets wist van een beter bod van de Deense partij. Hij was daarover onjuist voorgelicht door de toenmalige Rendo-directeur.
De Rendo-directeur wordt ook gelinkt aan fraude rond de bouw van de energiecentrale in Steenwijk. Geld van Rendo zou naar de centrale zijn gepompt en via een achterdeur zijn gesluisd naar andere bedrijven van de verdachte. De rechtbank gaat zich volgend jaar over deze omvangrijke fraudezaak buigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.