nieuws

Koning: "Noordoost Twente moet zo mooi blijven als het nu is"

Cultuur, sport, milieu, landelijk gebied, economie en sociaal maatschappelijke kwesties. Bijna alle belangrijke thema's voor de regio Noordoost Twente zijn vandaag aan bod gekomen tijden het bezoek van de koning en de koningin.
Voor de organisatie is het tijd om terug te blikken. En dat kan met tevredenheid. Ook de koning blikt tevreden terug op het bezoek. Hij bedankt de organisatie en concludeert: "Noordoost Twente moet zo mooi blijven als het nu is."

Gesprek met gedetineerden in Almelo

In Almelo bezochten de koning en de koningin de volkswijk Nieuwstraatkwartier, waar sociaal-maatschappelijke problemen werden besproken.
In het Polman Stadion was er een ontmoeting met onder anderen zakenmensen en werd gepraat over sociaal ondernemerschap.
Een bijzondere ontmoeting was in het stadion met twee gedetineerden die daar de tribunes schoonmaken als een voorbeeld van zo'n sociaal project. 

Vraag over belastingvoordeel koningshuis

Tijdens het bezoek aan Almelo werd de koning een vraag gesteld over het vermoedelijke belastingvoordeel dat het koningshuis zou genieten. Daarover werd vandaag in de Tweede Kamer gedebatteerd.
De koning antwoordde dat de discussie in het parlement thuishoort en wilde niet verder ingaan op de kwestie.

Waar is de pump van de koningin?

Na Almelo volgde het platteland in Oud-Ootmarsum waar de koning en de koningin een wasserij aan het Diependal bezochten. Er was uitleg over duurzaam werken midden in de natuur.
Tijdens het bezoek aan de beek waaruit de wasserij het spoelwater haalt, verloor de koningin haar schoen. Toen ze kort daarop 'het verloren muiltje' weer aanhad, stak Koningin Máxima aan de arm van Koning Willem-Alexander een smal bruggetje de beek over. 
Koningin Máxima verliest schoen tijdens wandeltocht pic.twitter.com/psb4LsiLiv
— RTV Oost Live (@rtvoostlive)

Actievoerders laten zich zien

Burgemeester Bakker van Dinkelland zei het met woorden, actievoerders zeiden het onderweg naar Tilligte met spandoeken: de regio heeft aan de koning en de koningin duidelijk gemaakt dat er veel weerstand is tegen de afvalwaterinjecties door de NAM in Twente.

Vogelhuisje cadeau bij zorgboerderij

In Tilligte maakte het koningspaar kennis met een nieuwe invulling van boerderijen op het platteland bij Erve Meinders, waar verstandelijk gehandicapten en mensen met een psychische stoornis een dagbesteding hebben. Er werd onder meer een vogelhuisje aangeboden dat daar wordt gemaakt.
Er wordt een verrassingspakket aangeboden aan het Koningspaar. #streekbezoek #rtvoost pic.twitter.com/B3ymcVjtgJ
— RTV Oost Live (@rtvoostlive)

Koningspaar de stal in

Nadien werd een bezoek gebracht aan springruiter Gert-Jan Bruggink. In zijn stal Het Oosterbrook in De Lutte ziet Bruggink zien hoe belangrijk het fokken en trainen van toppaarden is voor de regio.
Noordoost Twente heeft een hippische economie die nauw is verweven met de natuur en het sociale leven werd het koninklijk paar verteld.

Muzikaal bezoek aan Oldenzaal

Afsluiter was het bezoek aan Oldenzaal waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima werden opgewacht door honderden mensen. Met optredens van de Koninklijke Harmonie St. Joseph en de Koninklijke muziekvereniging Semper Crescendo, het Stadsjongenskoor en Het Stroat Ensemble werd een cultureel programma gepresenteerd.  
Voordat de koning en de koningin vertrokken hadden ze nog een rondetafelgesprek over gebiedsontwikkeling in Noordoost Twente met vertegenwoordigers uit de toeristische sector, natuurorganisaties en landbouworganisaties.

Terugkijken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.