nieuws

CDA Overijssel: 'Stem je niet op ons, stem dan in elk geval regionaal'

Overijsselse belangen in de Tweede Kamer, zijn misschien wel groter dan het partijbelang. Die conclusie kun je trekken nu het CDA Overijssel oproept om volgend jaar maart in elk geval regionaal te stemmen.Â
Campagneleider Michael Geerdink is duidelijk, hij vindt het belangrijk dat Overijssel goed vertegenwoordigd is in de Kamer na de verkiezingen van maart 2017: "Stem regionaal. En als het dan niet op onze partij is, wat we heel jammer vinden, stem dan in elk geval op de regionale kandidaat van uw keuze." Geerdink hoopt dat de andere partijen in Overijssel hetzelfde zeggen. 

Weinig Overijssels in CDA-kieslijst

Al jaren is het CDA in Overijssel de grootste partij. Maar is Overijssel ook het grootst in het CDA? Als je naar de voorlopige kieslijst kijkt niet. 
Op plaats 4 staat Pieter Omtzigt uit Enschede, pas op plaats 22 staat Hilde Palland uit Kampen. Met de huidige prognose van 17 zetels, betekent dat er maar één CDA'er uit Overijssel in de Tweede Kamer zit. Dat zou voor het eerst in jaren zijn. 
In de periode 1998 tot 2002 zaten er drie Overijsselse CDA'ers in de Tweede Kamer. Ook in de tussenliggende kabinetsperiodes zaten er minimaal drie CDA'ers uit Overijssel in de Tweede Kamer, al dan niet gekozen met voorkeurstemmen. Alleen de afgelopen periode (2012- tot nu) waren het er wel twee, maar de fractie was ook een stuk kleiner. En na het vertrek van Eddy van Hijum in 2014, bleef Omtzigt als enige Overijsselaar over binnen de CDA-fractie. 
Hilde Palland uit Kampen wil Omtzigt de komende vier jaar graag vergezellen, realiseert zich dat er nog wel wat werk te verzetten is. Er zijn twee opties: of het CDA moet fors gaan inhalen of Palland moet genoeg voorkeurstemmen halen. Ongeveer 16.000 zijn dat er vermoedelijk, maar dat ligt aan de opkomst. 

"Nederland is meer dan de Randstad"

Palland wil de regio Zwolle vertegenwoordigen en vindt dat de Tweede Kamer wel heel erg gericht is op de Randstad: "Voorbij Amersfoort wordt er niet ver gekeken, maar ook hier staan files en wordt heel veel geld verdiend."
Campagneleider Michael Geerdink gaat er alles aan doen om te zorgen dat Palland in de Kamer komt. Hij benadrukt dat invloed in de Kamer belangrijk is voor de provincie Overijssel, omdat in de Tweede Kamer ook de keuzes vallen voor geld voor projecten. 
Zo speelt dat volgens hem bijvoorbeeld bij de N35 die op de schop moet: "Je ziet dat er geld naar die weg moet, dat geld komt van de provincie. Kijk je naar de metrolijn in Den Haag, dat geld komt vanuit het Rijk. Dat heeft maar met één ding te maken: we hebben maar twee Kamerleden uit bijvoorbeeld Twente, maar er zitten er 16 in uit Amsterdam." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.