nieuws

Hulpdiensten Twente tijdens congres voorbereid op terroristische aanslag

Een aanslag zoals die in Brussel of Parijs, het kan helaas ook plaatsvinden in Overijssel. Tijdens een congres zijn 300 mensen van hulpdiensten voorbereid op een mogelijke aanslag. "Het zou naïef zijn als we niet op basaal niveau voorbereid zijn op zo'n situatie", aldus burgemeester Sander Schelberg.
Schelberg opende het congres in De Grolsch Veste waar ook veel vrijwilligers aan deelnamen. "Wat mij vooral raakt, is dat mensen veilig hun werk kunnen doen. Die mensen zitten wel onder mijn verantwoordelijk te werken", aldus de burgemeester. 

Brussel

Op het congres was een groep Belgen uitgenodigd, die vertelden over de situatie in Brussel tijdens de aanslagen aldaar. "Ze vertelden dat je je als hulpverlener moet voorbereiden op oorlogsgebied. Dat hebben ze ook echt zo benoemd. Er zijn mensen met afgerukte ledematen. En dan niet één, maar velen."
Als hulpverlener kunnen relatief kleine aanpassingen dan essentieel zijn. Zoals bijvoorbeeld knelbanden op een ambulance. "Daarmee bespaar je levens en amputaties. Die zitten niet standaard in een ambulance, maar militairen in oorlogsgebied hebben dat wel. Daar kunnen we van leren."
Volgende week wordt er nóg een grote oefening gehouden met politie, defensie en ook Urenco is daarbij betrokken. "Daarbij gaan we het met elkaar oefenen. Het effect daarvan is dat je systematisch doet, wat je moet doen. Ook in rampscenario's." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.