nieuws

Kerk in Raalte heeft dringend geld nodig voor herstel eeuwenoude muurschilderingen

Het kerkbestuur van de Plaskerk in Raalte wil de eeuwenoude fresco's op de muur behouden maar heeft daarvoor onvoldoende financiële middelen.
Ze doet daarom een dringend beroep op de gemeente, de provincie Overijssel, het rijk en alle inwoners van Raalte om het komend jaar in de buidel te tasten.
"Het probleem speelt al een paar jaar, maar na de grote renovatie van de kerk in 2006 hebben we zelf onvoldoende middelen in kas om de fresco's te herstellen en conserveren." zegt woordvoerder Gerard Vrieling van de protestantse kerk die rond 1125 in Raalte is gebouwd.

Wat is een fresco?

Een fresco is een muur- of plafondschildering waarbij er geverfd wordt op natte kalk; een techniek die vooral populair was in de tijd van de Renaissance. De CDA-fractie in Raalte stelde vorige maand al dat de muren van de kerk dringend gerenoveerd moeten worden.

Fondsenwerving noodzakelijk

"De gemeente Raalte is voornemens om ons het komend jaar op weg te helpen met een eenmalige bijdrage van 25.000 euro.", vervolgt Vrieling. "Het besluit daarover valt op 10 november. Mocht het geld beschikbaar komen dan kunnen we daarmee ook aan de provincie Overijssel, het rijk en een aantal fondsen aankloppen voor een subsidie. Maar dan nog zullen gulle giften van de bevolking noodzakelijk zijn om meer dan 100.000 euro bij elkaar te krijgen."
Een gespecialiseerd bedrijf staat klaar om de fresco's te bewerken met een "soort lijmlaag". Hierdoor wordt het afbrokkelen door weersinvloeden en vocht gestopt en zullen de muurschilderingen op het plafond en de muren van de kerk helderder weergegeven worden.

Fresco's bewaren voor nageslacht

Kerkrentmeester Joop van den Brink hoopt vurig dat het benodigde bedrag via allerlei acties ingezameld wordt. "De fresco's vertellen een verhaal dat voor het nageslacht bewaard dient te worden. Deze kerk verdient het. Het is het oudste bestaande gebouw in de gemeente Raalte, het heeft de 80-jarige oorlog doorstaan en verdient het alleen daarom al om aandacht te krijgen van de gemeenschap. Er zijn verhalen aan de historie van deze kerk verbonden die we niet alleen willen maar ook moeten doorgeven aan ons nageslacht", aldus de kerkrentmeester.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.