nieuws

Het is een raadsel hoe de Ford in het moeras van Kamperveen belandde

Er komt van alles boven bij het graven van het Reevediep
Er komt van alles boven bij het graven van het Reevediep
Het is een Ford, meer dan een halve eeuw oud en de wagen was blauw van kleur. Dat is alles wat er te zeggen valt óver de auto die deze week opdook bij het graven van een geul voor het toekomstige Reevediep bij Kampen. Voor de rest is het een compleet raadsel hoe de auto diep onder de grond in een weiland belandde.
"Nee, we hebben geen botten of andere overblijfselen gevonden", reageert Marcel van Dijk van het Project IJsseldelta dat opdracht gaf voor de graafwerkzaamheden. Ook andere verwijzingen naar het hoe en waarom gaf het autowrak niet prijs. "'Er zat alleen een hoop zand in de auto en hij lag op zijn kop in wat vroeger een sloot moet zijn geweest."
Eigenaar komt niet opdagen 
Voor het project IJsseldelta wordt er al een jaar gegraven aan een bypass van de IJssel bij Kampen en er komen met enige regelmaat bijzondere zaken boven de grond, waar een verhaal in zit. Zoals een trouwring die onlangs werd gevonden. De eigenaar van de ring is nog niet komen opdagen. Zoals de vroegere bezitter van deze Ford zich ook niet heeft gemeld. 

Ford was niet van de buurman

"De buurman reed alleen met Mercedessen. Daar kan die Ford niet vandaan zijn gekomen", zegt Wim Leeffers uit Kamperveen met zekere beslistheid. De betreffende buurman was eigenaar van de grond waarin de auto begraven lag. Maar hij is overleden en kan er niks meer over zeggen. 
Leeffers woont zelf al 65 jaar in een boerderij aan de Chalmotweg, en dat is hemelsbreed de dichtstbijzijnde bewoonde plek gezien vanaf de locatie waar de oude Ford door medewerkers van het Project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta-Zuid is opgegraven.

Onzekerheid over herkomst auto

Zo zeker als de oudste bewoner van het gebied is over de auto's van zijn buurman, zo onzeker is Leeffers over de herkomst van de Ford. "Ik heb geen idee van wie de auto geweest kan zijn. Nee, hij was niet van ons.  In de omgeving reed niemand met zo'n auto. Maar ik was toen maar een kleine jongen en wist ook niet overal van."
De auto is met recht een vreemde eend in de bijt. "De auto moet al voor de ruilverkaveling in de jaren zestig daar terecht zijn gekomen. Toen was het hier echt moerassig met allerlei slootjes, die zijn na de ruilverkaveling gedempt. Ja, toen is er best wel wat rotzooi in de sloot gegooid."  

Ver van de bewoonde wereld in het moeras

Blijft de vraag hoe de Ford hoe de auto zo ver van de bewoonde wereld in het moeras kon belanden. "Er waren hier in die tijd geen weggetjes naar toe. De auto kan daar dus alleen in zeer droge tijden naar toe zijn gereden."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.