nieuws

Peter en Lianne overdonderd door toename stamceldonoren na 'stamcelfie-actie'

Eigenlijk is het heel simpel: een foto maken van jezelf met een aanmelding om stamceldonor te worden. "Een stamcelfie, het idee kwam van het zusje van Peter", aldus Lianne Altena (28) uit Wierden. Haar vriend Peter Moes (32) heeft acute leukemie en is op zoek naar een donor. "Hoe meer donoren, hoe groter mijn kans."
Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door middel van een stamceltransplantatie.
Peter weet sinds deze zomer dat hij acute leukemie heeft. "Er is nog veel onbekendheid en daarom zijn er weinig donoren. Terwijl het maar 5 minuten werk is om je aan te melden als donor." Lianne: "Het eerste dat Peter tegen me zei is 'Jij wordt zelf ook donor', want je hoeft alleen een wattenstaafje langs je wang te halen en dat is het."
Inmiddels hebben Peter en Lianne contact gehad met Matchis, die de databank van donoren kent. In de afgelopen maand hebben er al 12.000 mensen zich aangemeld. Normaal zijn dat er veel minder. Mede dankzij hun actie via Facebook. "Ja, ik ben heel trots. Dat doet me echt goed", aldus Peter. "Ze zoeken nu naar een match voor mij. De kans dat er een match voor mij is, is 70% tot 80%".
De actie zorgt er ook voor dat het jonge stel uit Wierden, dat verloofd is en net een kleine hebben gekregen, zich staande houdt. "Het is super, dat zoveel mensen betrokken zijn", aldus Lianne. Peter: "Ik kijk elke dag wel even of er weer stamcelfies zijn bijgekomen. Dat doet geeft heel veel energie."  
Zelf stamceldonor worden?  Meld je aan via het formulier op www.matchis.nl.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.