nieuws

Conservator Ruud Olde Dubbelink stopt bij museum Palthehuis in Oldenzaal

"Beetje vreemd", noemt Ruud Olde Dubbelink zijn eerste dag als pensionado. "Mensen feliciteren je, maar het voelt toch een beetje alsof je op de bank gezet wordt." Jarenlang was hij conservator van het Palthehuis.Â
Sandra Schipper is zijn opvolger. "Ik ga hem ook echt missen. En vooral zijn kennis van wat er allemaal in het depot ligt."
Het pand is het voormalig woonhuis van de familie Palthe. In de voorkamer is de complete huisapotheek van dokter Landreben Michgorius te zien. "We gaan proberen die dingen tot leven te brengen. Met nieuwe technologie zoals animatie, kan dat. Op die manier kun je je veel beter voorstellen hoe het moet zijn geweest om daar te leven, in die tijd", aldus Schipper.

Toekomst

De bezuinigingen op de culturele sector raakten ook het Palthehuis. Er moest een reorganisatie komen. "Maar het valt nog mee hoe hard wij geraakt zijn door bezuinigingen. Alle Oldenzaalse musea zijn wel in één stichting ondergebracht", weet Olde Dubbelink.
Schipper liet in een eerder interview weten het Oldenzaalse museum weer 'toekomstbestendig te willen maken' en het 'stevig te willen verankeren in de lokale samenleving' om op die manier het Palthehuis 'een museum van regionale betekenis' te maken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.