nieuws

Verstoort de wintertijd de biologische klok van mens en dier? "Een koe kan niet klokkijken"

Het is een discussie die elk half jaar terugkeert. Heeft het werken met zomer- en wintertijd nog wel nut? En zijn de nadelen niet groter dan de economische voordelen? Komende nacht moet de klok weer een uur terug worden gezet.
CDA-politica Annie Schreijer uit Hengevelde heeft in het Europese parlement gepleit voor afschaffing van de zomer- en wintertijd. Het systeem verstoort volgens haar de biologische klok van mens en dier. Huisartsen zien na het terug- of vooruitzetten van de klok meer patiënten met een verstoord slaapritme en klachten over depressiviteit. 
Wat is het effect? 
Dr. Takke, verbonden aan het centrum voor slaapgeneeskunde van het ziekenhuis ZGT in Almelo/Hengelo vindt dat de kwestie wordt overdreven. "Het is een minderheid die op de trom roffelt. Goede slapers kunnen er prima mee omgaan. Alleen voor mensen die toch al kampen met slaapproblemen is het lastiger om te wennen aan de nieuwe tijd."

Koeien en kippen

Maar de klachten van agrariërs dan, die klagen over koeien en kippen die van de leg zijn. "Een koe kan geen klok kijken", reageert Takke. "Het lijkt mij een kwestie van spijkers op laag water zoeken."

Wat is nu eigenlijk de normale tijd?

De wintertijd is onze normale tijd. In 1977 is besloten om vanuit economische motieven in Europa in het voorjaar de klok een uur vooruit te zetten. Zo hebben we in de zomer 's avonds langer licht en wordt er minder stroom verbruikt. In de herfst schakelen we dan weer terug naar de wintertijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.