nieuws

De Fundatie in Zwolle krijgt schilderij cadeau voor overzichtstentoonstelling

De Mona Lisa van Leipzig
De Mona Lisa van Leipzig
Een juichende tweet van Museum de Fundatie in Zwolle, gisteren: de Mona Lisa van Leipzig komt naar Zwolle. Het museum heeft een schilderij cadeau gekregen voor de overzichtstentoonstelling van Werner Tübke die 28 januari opent in Museum de Fundatie.
Het schilderij 'Aquarelstudie uit 1970' van Tübke is een schenking van verzamelaar Fritz P. Mayer. 
Directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie kreeg een uitnodiging van Mayer om een werk uit te kiezen uit zijn verzameling van de schilder Werner Tübke. De keuze van Keuning viel op het aquarel met een waarde van 22.000 euro. 

Kom maar langs

"Het is een studieschets voor een groot schilderij voor de universiteit van Leipzig", zegt een trotse Keuning. "Het is een cadeau van een nogal belangrijke Duitse verzamelaar."
Keuning reisde naar Leipzig om een schilderij uit de privéverzameling van de verzamelaar te kiezen. "Kom maar langs en zoek iets moois uit", kreeg Keuning van de verzamelaar te horen.

Keuze goed geslaagd

Helemaal vrij in zijn keuze was de museumdirecteur natuurlijk niet, omdat hij wel aan een budget gebonden was. Bij zijn keuze hield hij er rekening mee dat het schilderij moet passen bij de rest van de collectie van het museum. Keuning vindt dat hij daar met dit portret goed in is geslaagd. 
Keuning ziet in de gift "een blijk van waardering voor het engagement van het museum". Al anderhalf jaar is het museum bezig met het samenstellen van de overzichtstentoonstelling 'Werner Tübke - meesterschilder tussen Oost en West'. "Het is één van de grote Duitse schilders van de twintigste eeuw", zegt Keuning.

Mona Lisa van Leipzig

Maar waar komt dan die naam 'Mona Lisa van Leipzig' vandaan?  "Die is bedacht door de krant Die Zeit", aldus Keuning. Vorig jaar besteedde de krant in een artikel aandacht aan het schilderij dat toen te koop werd aangeboden.
Uiteindelijk is het dus cadeau gedaan aan Museum de Fundatie. Ralph Keuning is er dolgelukkig mee. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.