nieuws

Eikels rapen in Staphorst uitgegroeid tot dorpstraditie

In Staphorst zijn gisteren opnieuw duizenden kilo's eikels ingezameld voor het bijvoeren van wilde dieren in de winter. Voor 20 cent per kilo kunnen jong en oud elk jaar zakken vol eikels inleveren bij initiatiefnemer Klaas Slager.
Rijen dik stonden ze gisteren klaar om de zakken te wegen. "Waarschijnlijk zitten we ergens tussen de 15 en 20 duizend kilo aan ingezamelde eikels", aldus Slager. "Het is dit jaar een super goed oogstjaar voor de Hollandse eikel."

Plezier eikels rapen staat voorop

De initiatiefnemer is blij met de enorme belangstelling. "Natuurlijk is het bijvoeren van het wild in de winter belangrijk, maar daar gaat het mij niet om. Ik doe het vooral om de kinderen achter de computer vandaan te krijgen. Lekker in de vrije natuur en gezonde buitenlucht eikels rapen. Ik deed het al met mijn kinderen en ik vind het superleuk om te zien dat de jongeren in Staphorst nu nog steeds en in toenemende mate enthousiast meedoen."

Dorpstraditie

De jaarlijkse eikel-inzameldag bij Slager op het boerenerf is inmiddels uitgegroeid tot een ware dorpstraditie en krijgt ook volgend jaar zeker weer een vervolg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.