nieuws

Vooruitblik raadsvergadering: Wat ging er mis met Dinkelland Werkt!?

Het kan maar zo zijn dat na morgenavond de gemeente Dinkelland zonder college van burgemeester en wethouders zit. Morgen wordt er namelijk door de gemeenteraadsleden gepraat over het rapport 'Dinkelland Werkt!', door het rapport stuurt de raad naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk wethouder Zwiep naar huis.Â
Omdat wethouder Kleissen vorige week al een motie van wantrouwen kreeg, is daarmee de kans groot dat het gehele college vertrekt. De samenwerking tussen Lokaal Dinkelland en CDA komt daarmee tot een einde.

Wat is Dinkelland Werkt!?

Het reintegratieproject werd door de gemeente opgestart in samenwerking met ondernemers in Dinkelland. De bedoeling was een opvolger te vormen voor het geldverslindende Top Craft, de sociale werkplaats. DinkellandWerkt! was een vernieuwend concept, uniek in Nederland. Mede door de samenwerking met ondernemers, én omdat het bedrijfsplan een winst voorspelde van ruim 132.000 euro in het beginjaar.
Die winst blijkt nu, na de start in 2013 op een fors verlies uit te draaien. Niet gek wordt geconcludeerd in het rapport, aangezien geen enkel sw-bedrijf in Nederland winst maakt, al helemaal niet in het eerste jaar. 
Over de aansturing en de toezicht op het project zijn veel harde noten gekraakt in het rapport. Veel kritiek is daarbij op het functioneren van wethouder Annette Zwiep, als portefeuillehouder, maar ook als lid van de raad van toezicht. 
Zwiep moet daarvoor boeten, zeggen in elk geval de oppositiepartijen PvdA en VVD. De verwachting is ook dat coalitiepartij CDA, nadat Zwiep's partij Lokaal Dinkelland vorige week CDA-wethouder Kleissen naar huis stuurde, vindt dat Zwiep moet vertrekken.
Is terecht om Zwiep als enige schuldige aan te wijzen? Daar verschillen de meningen over. Voormalig manager Frederiek Ferrari verwijt het hele ambtenarenapparaat van Noaberkracht een gebrek aan medewerking. In het rapport staat ook vermeld dat er weinig draagvlak lijkt te zijn voor Dinkelland Werkt! binnen Noaberkracht. Een verontrustende conclusie, aldus Benno Brand, fractievoorzitter van de VVD.
Maar ook de gemeenteraad had volgens Ferrari meer haar controlerende taak kunnen uitvoeren. Pvda-fractievoorzitter Cel Severijn erkent dat: "Er valt ons wat te verwijten." 
Welke lessen de gemeente uit het rapport van de rekenkamer gaat trekken, moet de toekomst uitwijzen. Severijn hoopt in elk geval dat er meer onderzoek gedaan wordt, ook naar andere dossiers binnen de gemeente Dinkelland: "Ik vermoed dat er best nog wel wat meer dossiers op deze manier zijn behandeld."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.