nieuws

Megafraudezaak mogelijk pas in 2018 voor Almelose rechter

Rechters in rechtbank Almelo
Rechters in rechtbank Almelo
De rechtbank in Almelo komt mogelijk pas in 2018 toe aan de behandeling van een megafraudezaak, waarin voor honderden miljoenen euro's aan btw zou zijn verduisterd.
Het totale fraudebedrag zou rond de 200 miljoen euro liggen, waarvan 20 miljoen ten nadele van de Nederlandse belastingbetaler.

Verdachte in de strafzaak is onder andere een 58-jarige man uit Enschede. Hij was al eerder veroordeeld wegens fraude met btw-carrousels. Hij is in afwachting van de strafzaak op vrije voeten gesteld en inmiddels verhuisd naar Hilversum.

Rondpompen van elektronica

Volgens het Openbaar Ministerie hebben zeker 9 verdachten in deze megastrafzaak jarenlang partijen elektronica zoals computerchips, mobiele telefoons en tablets rondgepompt in Europa met maar één doel, frauderen met de btw-teruggave. Dat zou zijn gebeurd door de partijen steeds weer door te verkopen aan bedrijven die daar speciaal voor opgericht werden. In alle gevallen zou steeds gevraagd zijn om btw teruggave zonder dat deze werd terugbetaald.
Omdat er veel internationale bedrijven bij betrokken waren was het onderzoek naar de fraude lastig. Er moeten getuigen gehoord worden uit Duitsland Cyprus, Denemarken en Engeland, maar ook moet ook contact worden gezocht met mensen in het Oostblok, het Verre Oosten en diverse eilanden die bekend staan als belastingparadijzen.
Volgens een van de advocaten heeft het Openbaar Ministerie geen idee wie de bedenker van deze fraude is.
De volgende behandeling van de zaak staat pas op 9 september 2017.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.