nieuws

Hengelo wist niet dat kinderen Noorse broeders gemeentegids bezorgden

Gemeentehuis in Hengelo
Gemeentehuis in Hengelo
De gemeente Hengelo wist niet dat er kinderen zijn betrokken bij de verspreiding van de gemeentegids, enkele jaren geleden. De gemeente reageert hiermee op een publicatie van de NRC, die ontdekte dat de christelijke geloofsgemeenschap Noorse broeders kinderen heeft ingezet bij verschillende werkzaamheden voor andere organisaties.
Met het werk zou geld worden verdiend voor de eigen geloofsgemeenschap. Volgens de NRC werkten honderden broeders op deze manier gratis via het 'eigen' uitzendbureau DWN Service, dat in elk geval in 2011 is ingeschakeld om gemeentegidsen in Hengelo rond te brengen. Daarbij zouden kinderen zijn ingezet om de gidsen in brievenbussen te doen.
Volgens de gemeente Hengelo is de gemeentegids tot en met 2012 huis-aan-huis bezorgd. Niet bekend is of DWN Service daar altijd bij betrokken is geweest. De gemeente had geen zicht op wie de gidsen bij de mensen thuis bracht; de uitgever van de gids regelde namelijk ook de verspreiding huis-aan-huis, aldus de gemeente. Sinds 2013 wordt de gemeentegids niet meer huis-aan-huis verspreid.

'Ernstige fouten'

DWN Service beaamt dat er in het verleden "helaas enkele ernstige fouten" zijn gemaakt. "Dit had absoluut niet mogen gebeuren en deze voorvallen betreuren wij ten zeerste."
Het bestuur van DWN doet onderzoek naar de voorvallen en zegt mee te willen werken aan onderzoek van de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie). "Wij willen doen wat nodig is om lessen te kunnen trekken voor de toekomst en waar nodig aanvullende maatregelen te treffen. Het bestuur zal alles doen wat in zijn vermogen ligt om herhaling te voorkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.