nieuws

Staphorst opnieuw bij topdrie meest duurzame gemeenten van Nederland

Gemeentehuis in Staphorst
Gemeentehuis in Staphorst
De gemeente Staphorst werd in 2008 door de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex aangewezen als de meest duurzame gemeente van Nederland en ook dit jaar staat de gemeente weer in de top drie in die lijst.
Staphorst moet alleen de gemeenten Nunspeet en Rozendaal (beiden Gelderland) voor zich laten, maar is met de derde plek wel automatisch de meest duurzame gemeente van Overijssel.
Vrijdag liet de gemeente Staphorst nog weten een ton uit te trekken om het gemeentehuis duurzamer te maken. In 2003 was de laatste grote verbouwing aan het pand; dat kostte toen twee miljoen euro.
De index baseert de ranglijst op vele factoren die grofweg onder te verdelen zijn in drie onderdelen: Mens & Maatschappij, Milieu & Energie en Economie. Bij het verder inzoomen op die factoren komen begrippen als 'Energiegebruik van woningen', 'Luchtkwaliteit' en financiële weerbaarheid van gemeenten' tevoorschijn.
In de index wordt de conclusie getrokken dat gemeenten in Nederland over het algemeen duurzamer worden, vooral op het gebied van Milieu en Energie.

Duurzaamheid begint bij mensen

De ontwikkeling op het onderdeel Economie is minder positief volgens de Index. Die score ligt lager dan acht jaar geleden. De GD Index geeft wel deze positieve boodschap mee: "Inwoners, bedrijven en een veelheid aan organisaties zetten zich in sterk toenemende mate in voor de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. Dat geeft hoop. Duurzaamheid begint immers bij mensen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.