nieuws

Hardenberg stopt met leningen aan starters op de woningmarkt

Gemeentehuis Hardenberg
Gemeentehuis Hardenberg © RTV Oost
Hardenberg was de eerste gemeente die er in Overijssel mee kwam: de leningen om starters aan een koopwoning te helpen. Het bleek een uitstekend instrument om de woningmarkt en de woningbouw door te economische crisis te slepen. Maar na ruim tien jaar stopt Hardenberg ermee. De starterslening is niet meer nodig en het budget is ook op.
De gemeente Hardenberg introduceerde de starterslening in 2005. Met de lening konden starters op de woningmarkt het verschil overbruggen tussen het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de kosten van de woning. De starterslening is eigenlijk een tweede hypotheek.

Gemiddelde hoogte van de lening was 30.000 euro

De gemeente wilde met de starterslening koopstarters een steuntje in de rug bieden en doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Dat lukte. Dankzij de lening hebben 443 starters de eerste stappen op de woningmarkt in Hardenberg gezet. Gemiddeld werd een bedrag van 30.000 euro geleend.
Van de verstrekte startersleningen, zijn zeventig leningen gebruikt voor het financieren van een nieuwbouwwoning. De rest was voor een bestaande woning.

Verantwoord om te stoppen

Gezien de verbeterde omstandigheden op de woningmarkt en de hypotheekmarkt is het verantwoord om te stoppen met de starterslening, vinden burgemeester en wethouders van Hardenberg. Lopende aanvragen worden nog afgehandeld. Er worden per direct geen nieuwe aanvragen voor een starterslening meer in behandeling genomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.