nieuws

Historische Centrum Ommen wil nieuw oorlogsmonument kamp Erika

Het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO) wil een nieuw herdenkingsmonument voor Tweede Wereldoorlogslachtoffers op de plek van het huidige monument op de Besthmenerberg.
Het huidige monument is een volgens het CCO nooit een echt monument geweest. Vlak na de oorlog is er ter nagedachtenis aan de slachtoffers van kamp Erika een houten kruis geplaatst. Later zijn daar een zwerfkei, een hartvormige cirkel van kleinere keien, een plaquette en een treurwilg aan toegevoegd.
Jaarlijks worden op 4 mei bij het in verval geraakte monument de slachtoffers van het kamp herdacht. 

Kunstenaars uit Ommen

Het CCO heeft Erik Schutte en Frank Meijerink gevraagd om een nieuw ontwerp te komen. De twee kunstenaars uit Ommen hebben een 17 meter lange muur bedacht met 72 betonnen palen van zo'n 3 meter hoog. De kleur van de muur verandert van wit naar zwart naar grijs en wit, en symboliseert de tijdsperiodes dat het kamp voor diverse doeleinden in gebruik was. 
Delen van het oude monument worden in het nieuwe monument verwerkt. Het CCO hoopt het herdenkingsmonument met behulp van fondsenwerving te financieren en op 4 mei 2017 klaar te hebben.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.