Tentoonstelling in Isala vraagt aandacht voor problemen rond laaggeletterdheid en medicijngebruik

De reizende tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" vraagt aandacht voor de problemen die laaggeletterden kunnen hebben binnen de gezondheidszorg en met name bij medicijngebruik.

De tentoonstelling is een initiatief van apothekersorganisatie KNMP en is de komende maand te zien in de Isala-klinieken in Zwolle.

Eén op de negen mensen in Nederland is laaggeletterd en dat levert binnen de gezondheidszorg veel problemen op. Niet alleen de inname van medicijnen gaat verkeerd, maar ook de informatie over de behandeling die de arts of verpleegkundige geeft wordt niet altijd goed begrepen.

Taboe rond laaggeletterdheid doorbreken

De tentoonstelling hoopt het taboe rond laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. Veel laaggeletterde patiënten durven uit schaamte niet te zeggen dat ze het niet begrijpen. Door meer aandacht voor het probleem moet het ook binnen de gezondheidszorg beter bespreekbaar worden.

Ook moeten zorgverleners meer letten op signalen die duiden op laaggeletterdheid. Wanneer een patiënt de informatie niet leest, moeten de alarmbellen bij artsen, apothekers en verpleegkundigen eerder afgaan.

Tips om probleem aan te pakken

De tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" bestaat voornamelijk uit een audiovisuele toer, waarin ervaringsdeskundigen uitleggen welke problemen zich in de praktijk voordoen.

Er worden tips gegeven om laaggeletterdheid eerder te ontdekken en bespreekbaar te maken. Daarnaast heeft de apothekersorganisatie KNMP een aantal symbolen ontwikkeld die door zorgverleners gebruikt kunnen worden bij de uitleg over het gebruik van medicijnen. 

De tentoonstelling in de Isala klinieken is de komende vier weken in de hal op de eerste verdieping van het Zwolse ziekenhuis te zien.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren