Marle: een kleine vrijstaat tussen Overijssel en Gelderland

Ze noemen zich in Marle geen Overijsselaars, ze voelen zich niet Gelders. In Marle voelen ze zich Marlenaren.Â

Ingeklemd tussen de IJssel en Gelderland ligt het buurtschap. Slechts vier kilometer lang en zo'n 70 inwoners: veel stelt het niet voor. Maar waarom hoort het niet gewoon bij de provincie Gelderland, net zoals alle omliggende dorpen? 

Napoleon

De geschiedenis van Marle gaat ver terug. In circa 1390 werd al gesproken over Mernhem. Voor 1700 lag Marle ingeklemd tussen twee rivierarmen en waren ze gericht op het huidige Wijhe. Het ontbreken van dijken zorgde ervoor dat de IJssel zijn gang kon gaan en zich langzaam verlegde tot waar hij nu ligt. Naar het schijnt was Napoleon verantwoordelijk voor het feit dat Marle nog even bij Gelderland heeft gehoord, volgens Wim Westhoff. "Maar zoals dat nou eenmaal gaat: als de gehate bezetter weg is, dan draait men graag al zijn besluiten terug." 

IJssel 

Westhoff voelt zich een echte Marlenaar. Zijn leven lang leeft hij al langs de IJssel en hij geniet hier dan ook dagelijks van. Hij laat graag zien waarom de IJssel hem altijd weer weer te boeien. Want zonder de IJssel was Marle er waarschijnlijk nooit geweest. 

Bekijk de reportage van Mooi Overijssel hiernaast! Meer zien van Mooi Overijssel? Kijk op www.mooioverijssel.nl

Deel dit artikel:

Reageren