nieuws

VVD dient motie van wantrouwen in tegen wethouder Zwiep van Lokaal Dinkelland

Oppositiepartij VVD dient vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Dinkelland een motie van wantrouwen in tegen wethouder Zwiep van Lokaal Dinkelland.Â
Dat heeft fractievoorzitter Benno Brand verklaard. Zwiep wordt verantwoordelijk gehouden voor problemen met Dinkelland Werkt, een project om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. "We hebben geen vertrouwen meer in haar beleid op dit dossier", zegt Brand. Het mislukken van het project heeft de gemeente minimaal vier ton gekost.

Steun voor de motie?

De motie van wantrouwen wordt in elk geval gesteund door de PvdA. D66 wil de motie alleen steunen als deze is gericht tegen het gehele college van B en W. Het CDA en de twee net afgescheiden raadsleden van Lokaal Dinkelland, die verder gaan onder de naam Algemeen Belang Dinkelland, laten de steun voor de motie afhangen van de beantwoording door wethouder Zwiep. "Wij rekenen op een brede steun voor de motie gezien alle zaken die zich de laatste tijd hebben afgespeeld", zegt Brand.  

Zwiep wijkt op voorhand niet

Wethouder Zwiep heeft maandagavond nog aangegeven verantwoording af te leggen aan de raad en wil graag blijven. Zij peinst er niet over zich voor die tijd terug te trekken. De VVD wil niet zover gaan om een motie van wantrouwen tegen het hele college van B&W in te dienen. "Omdat de begroting volgende week moet worden behandeld, is het onverantwoord om het hele college naar huis te sturen. Dan komen we onder curatele van de provincie te staan",  zegt Brand.

Problemen in de coalitie

De besluitvorming over het dossier Dinkelland Werkt wordt mogelijk beïnvloed door het aftreden van CDA-wethouder Kleissen. Die moest vorige week noodgedwongen terugtreden na een motie van wantrouwen die ook door coalitiegenoot Lokaal Dinkelland werd gesteund. Tot dat moment hadden beide coalitiegenoten de stilzwijgende afspraak dat ze elkaars wethouder zouden steunen. 

Spanningen afgelopen dagen  opgelopen

De spanningen liepen afgelopen weekeinde verder op nadat twee raadsleden van Lokaal Dinkelland uit de fractie stapten, om verder te gaan onder de naam Algemeen Belang Dinkelland. Wethouder Alphons Steggink van Lokaal Dinkelland speelde daarin een opmerkelijke rol. Hij bemoeide zich met de inhoud van de afscheidsbrief van de twee raadsleden: Henk Meijer en Agnes ten Dam.

Vertrouwelijke mail per ongeluk naar Lokaal Dinkelland

Dat werd ontdekt door fractievoorzitter Anita ten Dam toen zij per ongeluk het vertrouwelijke mailtje kreeg toegestuurd van Steggink. Die verklaarde maandag dat dit een domme fout was, maar volgens hem is na een goede gesprek met de fractie van Lokaal Dinkelland vooralsnog de kou uit de lucht.

Live blog cruciale raadsvergadering Dinkelland

Vanavond vanaf 20.00 uur praat de raad in Dinkelland over het vernietigende rapport van de rekenkamer over het mislukte reintegratieproject DinkellandWerkt. RTV Oost volgt de beraadslagingen onder meer via een live-blog.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.