nieuws

Archeologen leggen fundamenten oude Veerpoort in Hasselt bloot

Hasselt
Hasselt
Archeologen hebben aan de Kaai in Hasselt fundamenten blootgelegd van een oude poort, de Veerpoort. Het gemeentebestuur wil deze fundamenten volgend jaar op één of andere manier in het straatbeeld tot uiting te laten komen.
Vanwege de aanstaande winterperiode wordt de opgravingslocatie binnenkort tijdelijk afgedekt. Bij een eventuele vorstperiode kan er schade optreden aan de fundamenten, aldus de gemeente. 

Historische elementen

De opgraving vond plaats ter voorbereiding op de renovatiewerkzaamheden op de Kaai. De gemeente wil graag historische elementen van Hasselt meenemen in het definitieve ontwerp van de nieuwe Rivierboulevard die moet verrijzen.
De opgraving heeft duidelijk gemaakt dat de eerste Veerpoort stamt uit de veertiende eeuw. De blootgelegde fundamenten van twee ronde torens met daartussen een doorgang, dateren uit deze periode.

Nieuwe poort

De torens zijn in een latere periode afgebroken en hebben plaats gemaakt voor een nieuwe poort op dezelfde locatie. Dit blijkt uit een stenen bouwlaag die is aangetroffen bovenop de ronde fundamenten. Voor deze vierkante bouwlaag zijn waarschijnlijk de oude stenen van de afgebroken torens gebruikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.