nieuws

In Sibculo is bellen met je mobieltje niet de normaalste zaak van de wereld

Martijn Groote fietst elke zaterdagmiddag naar een open plek in zijn dorp Sibculo. Vanaf die plek belt hij naar het 3FM-radioprogramma Sanderdome, waarin hij als weerman een weerpraatje heeft. Fietsen naar een open plek is dus echt wat Martijn moet doen om met zijn mobieltje te kunnen bellen. Zo slecht is het mobiele bereik in zijn dorp.
Binnenshuis laat Martijns mobieltje standaard het symbool van 'geen bereik' zien. Martijn Groote is 1 van de 1000 Overijsselaars in de enquête van RTV Oost aangaf ontevreden te zijn over het mobiele bereik.

Sibculo is een witte vlek

Martijn en zijn dorpsgenoten zijn slechter af dan veel anderen in Overijssel. In zo goed als in het hele dorp is het mager gesteld met de mobiele dekking, terwijl de overgrote meerderheid van ontevreden Overijssel alleen in huis geen of nauwelijks bereik heeft.
"In heel Sibculo is het heel slecht", beaamt Martijn. "Je hoort er ook iedereen over klagen." Vorig jaar werd er op Facebook aandacht gevraagd voor beter mobiel bereik in Sibculo. Geholpen heeft het nog niet. In de Tweede Kamer zijn vandaag vragen gesteld over de dekking in dorpen.
Sibculo valt onder de gemeente Hardenberg. Het povere mobiele bereik is ook burgemeester Peter Snijders een doorn in het oog. Er is overlegd met een provider, maar een oplossing is niet gevonden.

4G is geen oplossing

"De verwachting was dat het bereik zou verbeteren met de komst van 4G, maar dat is niet gebeurd", betreurt Snijders. De enige oplossing is waarschijnlijk de plaatsing van een mast. Bij de gemeente Hardenberg staan ze daar positief tegenover.

Hoge Hexel en Hoonhorst zorgenkindjes

De bewoners van Sibculo staan niet alleen in hun mobiele onbereikbaarheid. In de enquête van RTV Oost, de andere regionale omroepen en de NOS werden ook Hoge Hexel en Hoonhorst genoemd als plaatsen waar je mobiel het vooral moet hebben van een wifi-netwerk. En uiteraard blijft het grensgebied een zorgenkindje.
Snijders wil dat het beter wordt, maar kent de beperking: "Providers hebben geïnvesteerd. Er zijn verbeteringen aangebracht. De bereikbaarheid is beter geworden. Maar de minister vindt dat 99 procent van het land mobiel bereikbaar moet zijn. Als die 1 procent in jouw gemeente ligt, heb je wel een probleem."

Nieuwbouwwijk: geen mast

Mobiel onbereikbaar zijn. Dat kennen ze ook in nieuwbouwwijk het Opbroek in Rijssen. "In de buurt van onze huizen staat geen mast. Het is hier niet dichtbevolkt genoeg", zegt wijkbewoner Robert-Jan Tijhof. "Er komen hier in totaal tweehonderd woningen, dus wellicht dat de bereikbaarheid in de toekomst verbetert."
Tot die tijd neemt Tijdhof genoegen met een korting van 20 procent op zijn abonnement. Overstappen naar een andere provider is zinloos.

KPN: mast moeilijk te plaatsen

Woordvoerder Jacob Groote van KPN meldt dat zijn organisatie flink investeert, maar dat het moeilijk is om overal goed bereik te krijgen. "En op een 48 meter hoge mast in je voor of achtertuin zit niet iedereen te wachten." Bewezen is dat een mast zorgt voor het beste bereik.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.