nieuws

Burgemeesters willen dat motorbendes verboden worden

Burgemeesters willen motorclubs verbieden
Burgemeesters willen motorclubs verbieden
Burgemeesters willen dat motorbendes verboden worden. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder tientallen burgemeesters. Peter den Oudsten, oud-burgemeester van Enschede, en Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle, spraken zich eerder al uit voor een verbod.
De burgervaders vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken. Daarom pleit driekwart voor een verbod.
EenVandaag legde de vragenlijst voor aan de 135 burgemeesters die zijn aangesloten bij het Landelijk Strategisch Overleg voor de integrale aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), waar Meijer voorzitter van is. Ruim de helft werkte mee aan het onderzoek.
Bijna de helft daarvan ervaart overlast van de motorbendes in hun gemeente. Volgens 44 procent is die in de afgelopen vijf jaar toegenomen.

Burgemeesters zelf bedreigd

Acht van de ondervraagde burgemeesters zijn zelf bedreigd door bendeleden. Sommigen hebben hierna beveiliging gekregen. Om welke burgemeesters het gaat, is niet bekend.
Aanleiding voor de bedreiging is meestal dat de burgemeesters geprobeerd hebben om de openbare orde te handhaven of dat zij publiciteit zochten voor de activiteiten van de motorbendes.
In het onderzoek vragen de bedreigde burgemeesters nadrukkelijk om geen details te publiceren, omdat de voorbeelden te herkenbaar zijn en dat zij zelf of andere inwoners van de gemeente er dan mogelijk weer last mee krijgen.
Andere vormen van overlast door de motorbendes zijn drugsoverlast, fysiek geweld en aanslagen op huizen van leden van een rivaliserende bende. Regelmatig proberen motorbendes zonder vergunning een clubhuis in te richten of gebruiken een horeca gelegenheid -tegen de zin van de eigenaar- als clubhuis.
Onder andere in Zwolle en Enschede werden de afgelopen jaren clubhuizen van motorclubs gesloten wegens overlast.
Onvoldoende middelen
Volgens de ondervraagde burgemeesters zijn er te weinig middelen om de overlast door de motorbendes aan te pakken. Veel burgemeesters vinden dat er voldoende is aangetoond dat motorbendes betrokken zijn bij criminele activiteiten.
Omdat er geen middelen zijn om de overlast aan te pakken, willen ze dat OMG’s verboden worden.

EenVandaag

Vanavond worden de resultaten van het onderzoek in EenVandaag. In de uitzending reageert Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle en voorzitter van het Landelijk Strategisch Overleg Outlaw Motorgangs (OMG’s), op de resultaten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.