nieuws

Anticonceptie moet gratis worden voor alle vrouwen

Als anticonceptie gratis wordt gaat het aantal abortussen in Nederland omlaag, zeggen abortusartsen uit ons land. Er is een bepaalde groep vrouwen waarbij financiële overwegingen een rol speelt in de keuze voor anticonceptie. Sandra Kroeze van de abortuskliniek in Zwolle ziet dat het abortuscijfer stabiel is gebleven de afgelopen jaren, maar dat er een verschuiving is opgetreden binnen de groep.
Er zijn nu 30.000 abortussen per jaar. "Je ziet dat tussen 2011 en 2014 bij de groep onder de 19 jaar, een afname is van het aantal abortussen van ruim 27%. Dit door voorlichting en de vrije toegang tot anticonceptie. De pil wordt voor die groep gratis verstrekt."

Vrouwen van 30 tot 40 jaar

"Maar het gaat met name mis bij de groep erboven. De vrouwen in de leeftijdsgroep van 30 tot 40 jaar. Als je bijvoorbeeld in de bijstand zit, je moet drie kinderen verzorgen en daar komt het bijbetalen voor de pil nog bij. Of als je een spiraal wilt, daar zit een hoger prijskaartje aan. Je ziet het ook onder mannen die een sterilisatie willen, maar de onkosten van 345 euro niet kunnen betalen", aldus Kroeze.

36 procent nogmaals

Van de cliënten die een abortus ondergaan in Nederland, komt 36% nogmaals voor een abortus (de recidivisten). Dit vaak uit financiële overwegingen, bijvoorbeeld het niet kunnen betalen van een spiraal. "Als de anticonceptie gratis wordt en de consulten er omheen ook, gaat het aantal abortussen omlaag én het aantal recidivisten",  zegt het Nederlands Genootschap van Abortusartsen. "Het genootschap wil dat anticonceptie toegankelijk wordt voor álle vrouwen en een onderzoek doen naar de recidivisten. Zodat ze die vrouwen beter kunnen helpen en ze niet bij een abortuskliniek terug hoeven komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.