nieuws

Ellen Heijmerikx over Noorse broeders

Onlangs kwamen ze in het nieuws: de Noorse broeders. Een christelijke geloofsgemeenschap die ook in onze provincie volgelingen heeft.Ze zouden zich schuldig maken aan kindermishandeling en belastingontduiking. Maar wie zijn ze eigenlijk? Auteur Ellen Heijmerikx schreef er twee boeken over en is met de derde bezig. Zij kent de Noorse broederschap, van binnenuit...
Ze werd geboren binnen de Noorse Broederschap en had dus geen keus. Ze groeide er op en bleef er tot haar 23ste deel van uitmaken. Wat kenmerkte haar jeugd? Ellen: "Alles stond in het teken volmaakt worden en zijn. Ook als kind." Ze is zelf nooit mishandeld, maar kreeg wél lijfstraffen: "Ja, die kreeg je, niet omdat je iets stouts had gedaan, maar ze noemden het 'tuchtiging uit liefde'. Als kind weet je niet beter en denk je dat dat erbij hoort. Pas later begon ik steeds meer te twijfelen aan deze gang van zaken."
Kinderarbeid
Wat is er waar van de verhalen over kinderarbeid? "Ja, die kloppen, zeker. In mijn tijd zat er alleen geen winstoogmerk achter en dat is nu wel het geval. De kinderen moeten meehelpen met activiteiten en doen dat soms best met veel plezier. Maar vergeet niet dat er wel een winstoogmerk achter zit: er wordt gewoon geld verdiend met die activiteiten, structureel. En dan praat je toch echt over kinderarbeid en kindermishandeling. Het is allemaal zo doorspekt met geld, dat is echt een ontwikkeling van de laatste jaren."
Verbieden
Op de vraag of je deze broederschap dan niet moet verbieden, zegt Ellen: "Ach, dat heeft geen enkele zin. Ze verplaatsen hun activiteiten dan naar ondergronds. Hoe meer je ze tegenwerkt, hoe standvastiger ze worden in hun geloofsovertuiging. Het is dan nog meer van de 'boze buitenwereld tegen hen'. Wat helpt wél? "Nou, aandacht in de pers voor hun praktijken. Blijven herhalen dat het niet normaal is wat daar gebeurt. Daarom blijf ik ook schrijven. Mijn derde boek gaat over de broederschap nu. Daar zijn ze uiteraard niet blij mee, maar dat is dan maar jammer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.