nieuws

Burgemeester Schelberg van Hengelo blij met besluit over sirenes: ik zal minister rijkelijk bedanken

Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo is blij met het besluit van minister Van der Steur om de sirenes bij rampen per 1 januari 2020 te vervangen voor moderne technologieën.
"Goed hè. Ik zal hem er rijkelijk voor bedanken", zegt Schelberg. "Ik had het wel verwacht. Het heeft gewoon het verkeerde effect en er zijn zoveel betere methoden."

Trendsetter

Schelberg was in 2012 al voor het afschaffen van de sirenes omdat het niet duidelijk genoeg zou zijn en een averechts effect zou hebben op mensen. "Bij de sirene weet je niet wat er is en niet wat je moet doen."
De burgemeester noemt een voorbeeld van de omgekeerde wereld die hij beschrijft. "Bij een supermarkt in Vlaardingen is het bijvoorbeeld gebeurd dat er aan de mensen werd verteld, 'ga allemaal naar huis, de supermarkt gaat sluiten'. 

Wat als je geen internet hebt?

Uit reacties van mensen op het eerdere bericht over het verdwijnen van de sirenes wordt duidelijk dat er veel vraagtekens zijn over de nieuwe methoden die ingezet gaan worden om mensen te waarschuwen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een internetstoring of als iemand geen mobiel heeft?
"De dekking van een app als NL-Alert hoeft niet honderd procent te zijn, om een honderd procent effect te hebben", zegt Schelberg.
"Wij zien dat mensen in de buurt ook zorgen voor hun directe omgeving in gevallen van nood." En steeds meer ouderen hebben een mobiele telefoon.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.