nieuws

Veiligheidsregio Twente en Defensie oefenen volgende week in Almelo tijdens #Alert2016

Veiligheidsregio Twente oefent met Defensie in Almelo
Veiligheidsregio Twente oefent met Defensie in Almelo
Almelo staat volgende week in het teken van terrorisme: het is de rode draad van de oefening #Alert2016. Een oefening met als doel hulpverlenende diensten in Twente samen te laten werken met militaire eenheden.
Van maandag tot en met woensdag zullen op verschillende plekken in Almelo scenario’s worden gespeeld, waarbij een militaire eenheid samen met hulpverlenende diensten moet optreden. "De kans dat zoiets gebeurt is klein, maar we willen overal op voorbereid zijn", zegt Natasja van Rijn-Kooistra, communicatieadviseur van de Koninklijke Landmacht. 

Samenwerking en communicatie

Tijdens de oefening wordt gekeken hoe de civiele en militaire eenheden samenwerken en hoe de communicatie verloopt. De veiligheidsregio Almelo heeft een paar thema’s waar in deze dagen specifiek op wordt geoefend.
Er wordt geoefend met het ondersteunen van bewaking en beveiliging bij een ramp, het ontsmetten van personen of voertuigen waarbij sprake is van gevaarlijke stoffen en wat er moet gebeuren als er uitval is van drinkwatervoorziening.
Naast de veiligheidsregio Twente zijn de gemeente Almelo, penitentiaire inrichting De Karelskamp, Urenco, ETC Nederland en Vitens bij de oefening betrokken. De gevangenis, Urenco en Vitens worden als locatie voor oefeningen gebruikt. Verder zullen er op verschillende nog onbekende plaatsen in Almelo ook oefeningen worden gehouden.

Duitse collega's doen ook mee

Jaarlijks wordt ergens in Nederland een operationele multidisciplinaire samenwerkingsoefening onder de naam Alert gehouden. De oefening wordt zo realistisch mogelijk neergezet en sluit aan bij de oefenwensen van de regio. Naast de inzet van Nederlandse militairen, wordt ook gebruik gemaakt van internationale eenheden. Zo kijken Duitse militairen mee met de oefening, die zij zelf niet zo kennen in Duitsland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.