nieuws

Duizend verontruste boeren praten in Zwolle met staatssecretaris over fosfaatuitstoot

Zo'n duizend bezorgde melkveehouders praten vanavond in de IJsselhallen in Zwolle met staatssecretaris Van Dam over de toekomst van hun bedrijf. Die toekomst is ongewis, omdat onduidelijk is hoeveel fosfaat de melkveehouderijen nog mogen uitstoten.
Kort voordat de bijeenkomst begon, sprak staatssecretaris Van Dam met de pers en melkveehouder Geert Stevens uit Holten, initiatiefnemer van de laarzenactie. Melkveehouders stuurden de staatssecretaris een laars, om zo aandacht te vragen voor de dreigende ondergang van hun bedrijven.
Stevens zegt dat de staatssecretaris hem in het gesprek nog niet heeft kunnen overtuigen, de gewenste duidelijkheid komt er vanavond niet.

Fosfaat-top

Van Dam gaf wel aan dat er snel een fosfaat-top komt en dat het onderwerp snel op de agenda komt in de Tweede Kamer. "Er staat veel op het spel voor de melkveehouders. Ik snap de onzekerheid en het chagrijn."
"Het probleem is ontstaan doordat de sector te hard gegroeid is. We zullen samen moeten optrekken, de sector zal moeten krimpen, dan kan ik gaan onderhandelen in Brussel."

Uitzonderingspositie

"In Brussel zullen we moeten onderhandelen over een nieuwe uitzonderingspositie op Europese mestregels. Die positie hebben we nu, maar loopt volgend jaar af. We streven ernaar voor het eind van volgend jaar duidelijkheid te bieden."
Voor melkveehouder Stevens uit Holten is het antwoord van Van Dam tot nu toe onvoldoende. "We moeten snel weten waar we aan toe zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.