nieuws

Celstraf geëist tegen asielzoeker na aanranding meisje (6) in Deventer

Rechtspraak
Rechtspraak
De officier van justitie heeft twintig maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen een 22-jarige asielzoeker uit Irak. De man zou begin maart een 6-jarig meisje hebben aangerand in het tijdelijke asielzoekerscentrum (azc) in de vroegere Aupingfabriek in Deventer. Het meisje verbleef daar ook.
Het meisje was op 1 maart korte tijd ontsnapt aan de aandacht van haar moeder en ging achter haar broertjes aan. Die kon ze niet vinden, maar volgens het meisje kwam ze op de mannenafdeling van het tijdelijke azc wel de 22-jarige verdachte tegen. Die vertelde haar dat hij wel wist waar haar broertjes waren en beloofde haar naar hen toe te brengen.

'Viezigheden'

In plaats daarvan zou de man het meisje meegenomen hebben naar de rookruimte. Daar zou hij zijn onderkleding en die van het meisje hebben uitgetrokken en haar op zijn schoot gezet hebben. De zaak kwam een dag later aan het rollen toen het meisje in huilen uitbarstte en vertelde dat de 22-jarige 'viezigheden' met haar pleegde.
De moeder schakelde de leiding van het azc in. De 22-jarige verdachte werd daarna aangehouden en het gezin van het 6-jarige meisje werd overgeplaatst naar een ander centrum.

Camerabeelden

De 22-jarige legde meerdere verklaringen af. Nadat hij eerst dagenlang zweeg, vertelde hij dat hij het meisje niet kende. Dat bleef de man volgens de officier van justitie zelfs volhouden toen hij geconfronteerd werd met camerabeelden, waarop te zien was dat hij het meisje meenam naar de rookruimte.
Bij andere verhoren gaf de man toe dat hij het meisje wel meenam naar de rookruimte, maar dat er anderen bij waren en er niets gebeurde. "Dat zijn ongeloofwaardige verklaringen", aldus de officier van justitie.

'Verdacht kon zaak niet aan'

De 22-jarige verdachte was vandaag niet naar de rechtbank gekomen, omdat hij de zaak niet aankon. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om vrijspraak, omdat er geen bewijs zou zijn. Zo zou er veel mis zijn met het verhoor van het 6-jarige meisje.
Zij werd in een speciale kindvriendelijke verhoorkamer van de politie gehoord, maar leek de vragen die haar gesteld werden niet goed te begrijpen. De verklaringen van de moeder van het meisje rammelen, aldus de advocaat.

Geen DNA?

Daarnaast zou er bij medisch onderzoek geen DNA van de 22-jarige zijn gevonden. "Er werd wel DNA van drie andere mannen gevonden, maar dat is niet onderzocht" zei de advocaat. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.