nieuws

OM eist werkstraf tegen schouwarts in zaak dode weduwe Zwolle voor liegen onder ede

Rechtbank Overijssel in Zwolle
Rechtbank Overijssel in Zwolle
Tegen een gemeentelijke schouwarts, die als eerste het stoffelijk overschot van de in 2013 gedode weduwe Tillema uit Zwolle heeft onderzocht, is een werkstraf van honderdtwintig uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De schouwarts heeft volgens het Openbaar Ministerie gelogen tijdens een verhoor onder ede.
Dat deed hij volgens de officier van justitie waarschijnlijk uit schaamte. De schouwarts trok al snel tijdens het onderzoek de conclusie dat de weduwe door een ongelukkige val om het leven kwam en bleef daarbij.
Uit verder onderzoek bleek echter dat de vrouw door geweld om het leven was gekomen. Een man uit Apeldoorn werd in de zaak in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar celstraf vanwege doodslag.

Huisarts is nooit gebeld

Tijdens de rechtszaak zei de gemeentelijke schouwarts dat hij van de huisarts van de weduwe informatie had gekregen dat zij al langer valproblemen had. Maar de huisarts zegt dat de schouwarts hem nooit heeft gebeld.
Dat wordt bevestigd door een politieagente die vandaag gehoord werd. De arts zegt dat zij hem het telefoonnummer van de huisartsenpraktijk gaf, maar dat klopt niet volgens de agente.

OM: bijzondere zaak

Volgens de officier van justitie gaat het om een bijzondere zaak. Meineed wordt meestal gepleegd om een verdachte in een rechtszaak vrij te pleiten of juist te beschadigen.
In het geval van de schouwarts is er maar één motief mogelijk: schaamte omdat hij een foute conclusie over de doodsoorzaak trok. De arts moet zich zo schamen voor zijn fout dat hij volhardt in zijn verhaal en dat is best triest, zei de officier van justitie.
Advocaat Anker, die de schouwarts bijstond, is verbijsterd over de vervolging. Volgens hem is het goed mogelijk dat de huisarts vergat om op te schrijven dat hij het telefoontje kreeg. "En om dan iemand zo neer te zetten, dan beschadig je iemand wel heel erg!"
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.