nieuws

Burgemeester Bakker laat politieke crisis in gemeente Dinkelland onderzoeken

Burgemeester Bakker van Dinkelland heeft oud-Commissaris van de Koningin Geert Jansen gevraagd om de politieke situatie in de gemeente in kaart te brengen. Bakker wil antwoord op de vraag wat nodig is om de politieke en bestuurlijke stabiliteit in de gemeente te borgen.
In korte tijd zijn wethouders weggestuurd, verlieten twee andere wethouders hun partij en splitsten twee raadsleden zich van hun partij af. Crisis in Dinkelland dus.
Burgemeester Bakker heeft vanavond, na overleg met de fractievoorzitters in de raad, besloten een verkenner in te schakelen om een goede diagnose te stellen.
Jansen is gevraagd om op korte termijn objectief en deskundig in kaart te brengen wat er politiek en bestuurlijk is gebeurd in Dinkelland, hoe dit moet worden geduid en hoe het actuele politieke landschap eruitziet. Jansen begint op korte termijn aan de opdracht.

Wat is er allemaal gebeurd?

Begin vorige week werd CDA-wethouder Kleissen weggestuurd door de gemeenteraad, vanwege de slepende kwestie rond de bouw van een megastal voor duizenden varkens in Weerselo. Dat de motie van wantrouwen steun kreeg van coalitiegenoot Lokaal Dinkelland schoot het CDA in het verkeerde keelgat.
Zondag werd bekend dat twee raadsleden van Lokaal Dinkelland uit de partij stapten. Ze zijn inmiddels samen verder als Algemeen Belang Dinkelland. 

Motie van wantrouwen

Dinsdagavond volgde het volgende hoofdstuk in de crisis. Tegen wethouder Zwiep (Lokaal Dinkelland) werd een motie van wantrouwen ingediend vanwege haar rol bij het mislukken van het re-integratieproject DinkellandWerkt. Die motie werd aangenomen, onder meer door de steun van het CDA.
Vanmiddag kwam daar nog eens de mededeling bij van wethouders Stokkelaar en Steggink dat zij uit de fractie van Lokaal Dinkelland stappen. Aanleiding is de motie van wantrouwen die zij, samen met de derde wethouder van Lokaal Dinkelland Annette Zwiep, afgelopen dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van hun eigen fractie aan de broek kregen.
Naast de motie van wantrouwen tegen wethouder Zwiep die door de VVD werd ingediend, diende Lokaal Dinkelland en D66 een motie van wantrouwen tegen het hele college van burgemeester en wethouders in. Die motie haalde het uiteindelijk niet, maar zette dus wel kwaad bloed bij Stokkelaar en Steggink.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.