nieuws

Burgemeester Losser 'verbijsterd' over hernieuwd plan tolheffing Duitsland

Verbijsterd is hij over de alsnog voorgenomen tolheffing op de Duitse snelwegen: burgemeester Michael Sijbom van Losser. Hij heeft er geen vertrouwen in dat de nieuwe plannen 'Europa-proof' zijn.
De Duitse minister van Verkeer gaat ervan uit dat Duitsland en de Europese Unie deze maand nog tot een overeenstemming komen. Het oorspronkelijke plan wordt wel op onderdelen aangepast. 

Compensatie

Eén van de veranderingen in de 'tolwet' is een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruik maken van het Duitse wegennet. Bovendien wordt de automatische compensatie van Duitse automobilisten via de wegenbelasting herzien. De EU had daar grote moeite mee.
"Of de Duitse minister pleegt kiezersbedrog, of hij bedondert ons", stelt Sijbom. Hij doelt hiermee op de herziening van de wegenbelasting. De belasting op auto's in Duitsland is straks afhankelijk van de uitstoot. En die normen worden straks beoordeeld door dezelfde minister, aldus Sijbom.

Stickers tegen tolplannen

Sijbom deelde eerder al speciale stickers uit tegen de tolplannen. Die actie had mede tot gevolg dat de tolplannen werden aangepast: van tol op alle wegen tot alleen tol op de snelwegen. Sijbom hoopt nu dat het laatste restje van het plan alsnog snel van tafel gaat.
De burgemeester sluit niet uit dat er een gang naar het Europese Hof wordt gemaakt. Hij wacht eerst af wat de politiek in Den Haag gaat doen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.