nieuws

Scholen mogen ouders niet verplichten tot aanschaf iPad

Middelbare scholen mogen ouders niet verplichten om een tablet aan te schaffen. Wettelijk gezien moet een school lesmateriaal betalen. Maar een tablet of laptop wordt door het Rijk niet gezien als lesmateriaal. Daarom vinden scholen dat ouders de laptop of iPad moeten betalen.
"Als school zitten we in een spagaat," zegt Carlien Krist, directeur van Het Assink in Haaksbergen. "We willen graag mee gaan met de digitale tijd, maar krijgen de middelen niet van het Rijk om het apparaat waarop de les gegeven wordt, aan te bieden." Een vrijwillige bijdrage waarvan de tablet betaald wordt, lijkt daardoor verplicht. "Wij vragen ouders om de iPad aan te schaffen. Zonder die iPad kunnen hun kinderen de lessen niet volgen. Maar wij hebben wel alternatieven voor mensen die het niet kunnen bekostigen of niet willen aanschaffen."

Verwarrend voor ouders

Marc Weghorst van de Stichting Ouders & Onderwijs is een lijst aan het maken van scholen die deze kosten bij de ouders neerlegt. "Er zijn een paar scholen die kopen de laptops zelf aan, zoals het Greijdanus in Enschede. Zij doen het goed. Maar ik ontdek dat er veel scholen zijn die het verplichten of dat er een enorm hoge drempel is voor ouders om een leenlaptop bij de school te vragen."

Lijst van scholen die het niet goed doen

"Het Twents Carmel College in Oldenzaal en Denekamp, het OSG in Hengelo, en Openbare Scholengemeenschap Het Stedelijk Lyceum in Enschede stellen het op dit moment echt verplicht. Dat mag dus niet.
Veel andere scholen, zoals het Assink Lyceum in Haaksbergen, bieden wel leenopties, maar dan moet je wel als ouder aangeven dat je geen geld hebt voor de aanschaf. Ik vraag mij af of die drempel niet te hoog is voor ouders." zegt Weghorst.
"Wij hopen dat we meer meldingen krijgen. Klagen bij de school zelf durven veel ouders niet. Zij willen de relatie met de school niet in het geding brengen, zolang hun kind er nog op zit." Weghorst hoopt met een volledige lijst naar de Tweede Kamer te kunnen gaan. 
Hoe is het op de school van uw kinderen geregeld? Mailen kan naar: vraag@oudersonderwijs.nl. De Stichting Ouders & Onderwijs ontvangt daarbij graag brieven die u van uw school ontvangt over dit onderwerp. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.