nieuws

Dokter Don: "Veiligheid van patiënten was niet in gevaar"

Donald Ottens, de eigenaar van de cosmetische kliniek Dr. Don in Hengelo, bestrijdt dat de veiligheid van patiënten in gevaar is geweest. "Er zijn veel nieuwe en strenge eisen waaraan we nu moeten voldoen. Ik heb dertig jaar zo gewerkt. Er is nooit iets misgegaan, niemand is ziek geworden en de mensen zijn tevreden."
Clinique Dr. Don mag aan de Demmersweg in Hengelo voorlopig geen operaties meer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde bij de kliniek 29 tekortkomingen. De normen voor goede zorg zijn overschreden en de patiëntveiligheid is in gevaar, zo oordeelt de Inspectie in een rapport

'Vies en stoffig'

Bij het inspectiebezoek op 14 oktober bleek dat instrumenten niet correct werden gereinigd. Apparatuur zou niet aantoonbaar onderhouden zijn en de anesthesieapparatuur was tijdens de controle vies en stoffig. 
"De apparatuur die niet was onderhouden betrof apparatuur die een maand oud was. Die hadden nog geen onderhoud nodig gehad", zegt Ottens. "Er zat inderdaad geen sticker op. Nu wel." 

'Een hoekje met stof'

Het anesthesieapparaat dat vies en stoffig zou zijn? "Dat was niet zo", reageert Ottens. "Er zaten stickerresten op. Toen ze met de vinger over de achterkant van het apparaat gingen vonden ze in een hoekje wat stof. Daardoor is de patiëntveiligheid echt niet in gevaar." 
Ottens begon in september 2013 met zijn cosmetische kliniek in Hengelo. Mensen kunnen er terecht voor bijvoorbeeld liposuctie, een ooglidcorrectie of een botoxbehandeling. Inmiddels is er een tweede kliniek van Ottens in Amsterdam. 
Ottens zegt dat er momenteel hard wordt gewerkt om verbeteringen door te voeren. "Over vier tot vijf weken is alles opgelost", beweert hij. "Veel is papierwerk. We moeten alle gegevens op goede plekken bewaren. Daarvoor krijgen we een nieuw computerprogramma. Ook zijn er nu veel nieuwe bouwkundige voorschriften. Kamers die altijd voldeden, voldoen nu niet meer. Er moet bijvoorbeeld mechanische ventilatie zijn."

Geen boek meer in behandelkamer

"De Inspectie viel ook over boeken in de behandelkamer. Dat mag niet meer. Ze zien dat als onnodig meubilair. Ik vind het wel handig om snel iets op te kunnen zoeken, maar in de behandelkamer mag dus geen boek meer te zien zijn. Hetzelfde geldt voor het echoapparaat. Dat mag niet in de behandelkamer staan. Dat apparaat moet ik dan elders ophalen en na gebruik weer wegzetten. Of dat handig is? Het zijn blijkbaar de nieuwe regels."
Ondertussen gaan de behandelingen van patiënten gewoon door. Het pand in Hengelo wordt nog gewoon gebruikt, alleen voor de operaties is elders ruimte gehuurd. 

'Alles wordt opgelost'

Ottens blijft ondertussen strijdbaar. "Uiteraard zijn wij niet blij met dit rapport, maar over vier tot vijf weken is alles opgelost. Dan kunnen de controleurs weer langskomen en voldoen we helemaal aan de laatste eisen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.