nieuws

Geen reconstructie en extra bloedonderzoek in chaletmoord

Rechtszaak tegen Janet S. uit Kampen
Rechtszaak tegen Janet S. uit Kampen
Verzoeken om een reconstructie en extra bloedonderzoek in de zogeheten chaletmoord zijn door de rechtbank afgewezen. Hoofdverdachte in de zaak is Janet S uit Kampen. Haar raadsman deed de verzoeken vorige week.
Eerdere verzoeken voor een reconstructie werden ook al afgewezen. De zaak draait om de gewelddadige dood van zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort. Zijn levenloze lichaam werd twee-en-een-half jaar geleden gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Hij bleek met geweld om het leven te zijn gebracht. Hij had meer dan 40 wonden van waarschijnlijk een hakbijl en mes. Uit het politie-onderzoek blijkt dat de wonden in een tijdspanne van tientallen minuten zijn toegebracht.

Seksafspraak

Al snel werd Janet S uit Kampen aangehouden. Zij bewoonde tijdelijk het chalet en had het laatst contact met de zakenman gehad. Dat contact draaide volgens Justitie om een seksafspraak die de twee eerder hadden gehad. De zakenman werd waarschijnlijk afgeperst met foto's en/of filmpjes. Janet kreeg daarbij volgens Justitie hulp van de Kampense Joyce N.
Het Openbaar Ministerie vermoedt dat een onderhandeling zodanig uit de hand is gelopen, dat Janet op de zakenman is afgevlogen met een mes en hakbijl. De officier van Justitie baseert dat vooral op het verhaal van medeverdachte Youri B uit Bergen op Zoom. Hij was de avond dat de zakenman werd omgebracht bij het chalet. 

Sporen uitwissen

De drie worden er vervolgens samen van verdacht dat ze sporen hebben proberen uit te wissen. Zo zijn de met bloed besmeurde wanden overgeschilderd en vervolgens is er in het chalet brand gesticht. Dat zou zijn gebeurd met brandstof, die geleverd werd door Janet's broer Danny. De auto van de zakenman is naar Antwerpen gereden en de moordwapens zijn verstopt. 

Youri

Volgens Janet is het juist Youri die de moord op zijn geweten heeft. Nadat zij naar eigen zeggen geld voor de zakenman had gehaald, trof zij Youri onder het bloed aan bij het levenloze lichaam van Kuijf.

Proces

De verdediging van Janet had om de reconstructie en het bloedonderzoek gevraagd, om aan te tonen dat Youri's verhaal onbetrouwbaar is. Janet zit als enige van de verdachten nog vast. Zij zit voorlopig nog in de zwaar bewaakte gevangenis in Vught. Haar advocaat verwacht dat ze over een paar dagen naar een andere instelling gaat. De andere drie verdachten wachten de rechtszaak in vrijheid af. Volgende week begint het proces in de chaletmoordzaak. De rechtbank in Zutphen heeft er 2 weken voor uitgetrokken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.