nieuws

Eigenaren rijksmonumenten kunnen opgelucht adem halen: fiscaal voordeel blijft

Overijssel telt ongeveer 4000 rijksmonumenten. De eigenaren van deze pracht en praal vreesden dat ze de kosten voor het onderhoud niet langer van de belasting af mochten trekken. Minister Jet Bussemaker wilde de aftrekpost schrappen, maar besloot woensdag tóch anders.
Bussemaker wilde aanvankelijk 25 miljoen euro bezuinigen door het fiscale voordeel te schrappen. Een funest plan, aldus de voorzitter van Vrienden van de Stadskern Zwolle. "Je krijgt natuurlijk geen Italiaanse toestanden dat panden binnen 2 jaar in elkaar zakken, maar eigenaren zullen minder geld in onderhoud stoppen en dat kan funest zijn voor de staat van een huis."

Eigenaar Matthijs Wanrooij van Huis te Brecklenkamp: "Alleen het onderhoud aan een luik kost al 200 euro, daar hebben we er 80 van, dus reken maar uit wat dat kost. Onderhoud aan een monumentaal pand is voor een particulier pand onbetaalbaar."

Niet meer comfort door mooi luik

Volgens Wanrooij zijn monumentale panden niet alleen een verantwoordelijkheid van een eigenaar: "Het is cultureel erfgoed wat bewaard moet blijven. Mensen denken wel een dat ik subsidie krijg voor mijn comfort, maar een mooi luik is echt niet comfortabeler dan een slecht onderhouden luik." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.