nieuws

Onderwijsinspectie: drie Overijsselse basisscholen 'zeer zwak'

Archieffoto
Archieffoto
Drie basisscholen in Overijssel hebben begin dit jaar het predicaat 'zeer zwak' gekregen van de Onderwijsinspectie. Het gaat om 't Puzzelstuk in Tuk, Dijkerhoek in Holten en Ichthus in Lemele. Zeven basisscholen in Overijssel kregen het stempel 'zwak'.
In totaal kregen 14 basisscholen in Nederland het predicaat 'zeer zwak'. 111 basisscholen in Nederland begonnen het schooljaar met het stempel 'zwak', zo blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de Onderwijsinspectie.

Onvoldoende resultaten

Een school wordt als zeer zwak of zwak beoordeeld als er volgens de Onderwijsinspectie onvoldoende onderwijsresultaten zijn en als er 'op cruciale onderdelen van het onderwijsleerproces onvoldoende kwaliteit te zien is'. 
De school krijgt daarna de opdracht de situatie zo snel mogelijk te verbeteren. Zodra aan alle eisen voldaan is, wordt de school weer van de lijst gehaald. 

Zeer zwak

Ichtus kwam op de lijst na een rapport uit januari waarin werd geconstateerd dat het niveau ver onder de maat was. In maart werden ook 't Puzzelstuk en Dijkerhoek aan de lijst met zwakke scholen toegevoegd.
Op de meest recente lijst, die de inspectie op 1 november publiceerde, staan alle drie de scholen nog altijd als zeer zwak.
Het kan volgens de inspectie zijn dat de scholen al veel zaken hebben aangepakt, maar ze worden pas van de lijst gehaald als alle benodigde verbeteringen zijn vastgesteld in een onderzoeksrapport. 

Zwak

Naast de drie zeer zwakke Overijsselse scholen kent Overijssel volgens de inspectie ook zeven zwakke basisscholen. Onlangs publiceerde de inspectie een lijst met een overzicht van deze scholen, waarbij 1 september als peildatum wordt gebruikt. Een overzicht:  
- School met de Bijbel "Het Visnet" (Reformatorisch) in Kampen (Overijssel) had op 1 september 2016 het stempel zwak.
- Dirk van Dijk (Openbaar) in Kampen (Overijssel) had op 1 september 2016 het stempel zwak.
- Ds. O.S. Cazemier (Protestants-Christelijk) in Dalfsen (Overijssel) had op 1 september 2016 het stempel zwak.
- De Morgenster (Gereformeerd vrijgemaakt) in Hardenberg (Overijssel) had op 1 september 2016 het stempel zwak.
- Cantecleer (Openbaar) in Hardenberg (Overijssel) had op 1 september 2016 het stempel zwak.
- Prins Willem Alexander (Protestants-Christelijk) in Zwartewaterland (Overijssel) had op 1 september 2016 het stempel zwak,
Als zevende school stond ook De Klokbeker in Zwolle op de lijst van de onderwijsinspectie in de categorie zwak. Dat is later aangepast omdat de school sinds 15 juni weer in de categorie 'basis' viel. 
Daarnaast is van een aantal andere scholen de situatie na 1 september veranderd. Zij hebben de kwaliteit van onderwijs inmiddels verbeterd maar komen soms nog wel voor in het overzicht omdat de inspectie de lijst van zwakke en zeer zwakke scholen niet dagelijks bijwerkt.
Zo is Ichtus van de categorie zeer zwak teruggegaan naar de categorie zwak. Verder staan de Prins Willem Alexander en Cazemierschool niet langer onder intensief toezicht omdat de inspectie ze niet langer als zwak aanmerkt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.