nieuws

Rubber korrels van 17 kunstgrasvelden voor onderzoek bij TÜV in Keulen

Er zijn monsters genomen van verschillende velden
Er zijn monsters genomen van verschillende velden
RTV Oost heeft vanmorgen korrels van zeventien kunstgrasvelden in Overijssel voor onderzoek overhandigd aan het Duitse instituut TÜV Rheinland in Keulen.
Het gaat om monsters van rubbergranulaat korrels, afkomstig van velden uit de hele provincie. De korrels zullen worden onderzocht op de hoeveelheid schadelijke stoffen die er in zitten.

Zeventien monsters

Er zijn ruim dertig voetbalclubs door RTV Oost benaderd. Hoewel zij vrijwel allemaal mee wilden werken aan het onderzoek waren acht gemeenten niet bereid toestemming te geven voor bemonstering van hun velden. Uiteindelijk zijn van 17 kunstgrasvelden monsters genomen.
De acht gemeenten willen eerst kijken wat het landelijke onderzoek van het RIVM oplevert.

Leukemie door korrels

In Nederland is onrust ontstaan na een uitzending van het TV-programma Zembla. Daarin werd gesuggereerd dat een aantal mensen leukemie heeft gekregen als gevolg van het sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat als opvulkorrels.
Het opvulmateriaal op de velden wordt gemaakt van gemalen autobanden. Daarom is de branchevereniging van de autobandenindustrie, de Vaco, begonnen met onderzoek naar de samenstelling van deze korrels.  

Resultaten onderling vergelijken

Na het onderzoek van de TÜV in Keulen, dat naar verwachting nog zeker tot eind volgende week duurt, zullen de resultaten onderling worden vergeleken en door een toxicoloog worden toegelicht.
Het RTV Oost-onderzoek is niet representatief voor alle velden in de provincie, maar geeft naar verwachting wel een tendens aan. De uitslagen van de onderzoeken die het RIVM en de Vaco doen, zullen naar verwachting in de loop van december bekend worden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.