nieuws

Wanneperveen mogelijk eerste kleine dorp met moderne geldautomaat

Wanneperveen is mogelijk het eerste kleine dorp in Overijssel waar weer permanent een geldautomaat komt te staan. Een geldautomaat 3.0 beter gezegd. Want de servicecorner, zoals ie officieel heet, kan wel eens het wapen zijn in de strijd voor de leefbaarheid op het platteland.
Vroeger had Wanneperveen een bakker, een slager, een supermarkt, postkantoor en een geldautomaat. Maar de slager is nu nog de enige winkel in het dorp en enkele jaren terug werd de laatste geldautomaat van zijn sokkel gehaald.

Burgerinitiatief

Dat kwam de leefbaarheid in het dorp niet ten goede. Er ontstond een burgerinitiatief dat zich inzette voor de terugkeer van in ieder geval een geldautomaat. Want voor veel Venigers voelde het niet goed om compleet verstoken te zijn van belangrijke voorzieningen. Met name de oudere inwoners kregen daarmee te maken en sommige jongere inwoners besloten om die reden het dorp te verlaten

De inwoners lijken nu gesteund te worden door een groep ondernemers, die het antwoord zeggen te hebben op de onvrede in Wanneperveen. Die onvrede wordt ook gevoeld in tal van andere kleine kernen in onze provincie.

Pinautomaat 3.0

Het gaat om de Servicecorner. Een veredelde pinautomaat 3.0 kun je zeggen. Want met dit apparaat kun je niet alleen geld pinnen of storten, je kunt er naar wens ook je medicijnen uit halen. Of je postpakketje terugbrengen. Of postzegels kopen. Of je nieuwe rijbewijs ophalen. De mogelijkheden zijn ongekend, aldus de bedenker van de Servicecorner, Auke van den Hoek. "De basis van de Servicecorner is een uitgebreide geldautomaat waar je geld kunt pinnen, storten of overmaken. Maar daaraan kunnen we naar behoefte van het dorp extra modules hangen, die het mogelijk maken om bijvoorbeeld medicijnen op te halen. Het kan ook gebruikt worden om je OV-chipcard op te waarderen of om je paspoort op te halen. Want dat is waar gemeenten naartoe lijken te willen. Je vraagt je paspoort aan op het gemeentehuis maar om het op te halen hoef je niet opnieuw die lange rit te maken."

Nederlandse vinding

De servicecorner is een nieuwe Nederlandse vinding waaraan een aantal Nederlandse bedrijven heeft meegewerkt. Dit apparaat zou het antwoord moeten zijn op de verslechterde leefbaarheid in veel kleine dorpen. "Sterker nog, het is specifiek ontworpen om de leefbaarheid in de kleine kernen te verbeteren. En juist daarom is er ook al interesse van grote supermarktketens. Zij zien in de Servicecorner mogelijkheden voor de supermarkt van de toekomst", aldus Auke van den Hoek.
Verdienmodel
Vanmorgen had het burgerinitiatief van Wanneperveen een gesprek met verantwoordelijk wethouder Wim Brus van Steenwijkerland. 
De wethouder is wel gecharmeerd van de Servicecorner. Hij ziet mogelijkheden, met name omdat het apparaat volgens het businessplan weinig tot geen geld hoeft te kosten. "Als dat verdienmodel klopt en we kunnen het apparaat inderdaad kosteloos laten werken, dan voorzie ik ook voor andere kleine kernen mooie mogelijkheden"

Pilotproject

Wethouder Brus overweegt in Wanneperveen een pilotproject te beginnen met de servicecorner. De Provincie Overijssel zal hieraan moeten willen meewerken. Maar als dat lukt, dan zou Wanneperveen het eerste kleine dorp in Overijssel kunnen zijn, waar de geldautomaat na jaren van afwezigheid weer terug komt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.