nieuws

Zwolle pakt asbest aan; maatregelen in negen gemeentepanden

In bijna de helft van de 180 panden die van de gemeente Zwolle zijn zit asbest. In negen gebouwen moet dat ook snel worden weggehaald, of is het al gedaan.
In 73 andere onderzochte panden van de gemeente is ook asbest gevonden, maar is er volgens deskundigen geen invloed voor de gezondheid van gebruikers. Volgens wethouder René de Heer is nergens sprake van een acuut risico voor de gezondheid.
Het gaat onder meer om panden die vroeger werden gebruikt door het Deltion College of leegstaande kantoorpanden. Daar is volgens de gemeente sprake van een blootstellingsrisico. Dat houdt in dat het asbest op plekken is aangebracht waar je makkelijk bij kan. Wanneer iemand daar gaat breken of boren kunnen er vezels vrijkomen die een gezondheidsrisico met zich meebrengen.

'Onverwacht veel asbest'

Vorig jaar werd kort na elkaar in het Cellencomplex aan de Papenstraat en in het voormalige GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes onverwacht veel asbest gevonden, dat verwijderd moest worden. Mede naar aanleiding daarvan heeft de gemeente besloten om de aanwezigheid van asbest voor alle 184 gemeentelijke panden in kaart te brengen.
Op basis van bouwjaar en manier van bouwen is een lijst samengesteld met gebouwen waar mogelijk sprake kan zijn van de aanwezigheid van asbest. De lijst bestaat uit 90 gebouwen die in bezit zijn van de gemeente en worden verhuurd aan verschillende gebruikers. In de lijst zijn schoolgebouwen en sportaccommodaties nog niet meegenomen, die worden nog onderzocht.

'Direct maatregelen'

"Nu we in beeld hebben waar in de onderzochte gebouwen asbest aanwezig is kunnen we ook maatregelen nemen. Ondanks het feit dat er nergens sprake is van acuut risico voor de gezondheid, hebben we voor de gebouwen waar mogelijk sprake is van een blootstellingsrisico direct maatregelen genomen", zegt De Heer.
"Deze panden hebben we met voorrang aangepakt, ofwel door het asbest weg te halen of door - waar dat kan - de ruimten af te sluiten waar het asbest aanwezig is. Voor alle andere panden volstaan de beheersmaatregelen of sanering op termijn."

Kosten onbekend

Hoeveel geld het saneren gaat kosten, weet de gemeente nog niet. In elk geval niet de vele miljoenen die wel zijn betaald voor de sanering van het Céle gebouw en het pand waar de bibliotheek naartoe gaat verhuizen. Dat waren volgens wethouder René de Heer uitzonderlijke gevallen waar veel asbest was toegepast op vooral plekken waarbij je dat niet verwacht.
Dit debacle is voor de gemeente de reden geweest om alle panden waar mogelijk asbest in is verwerkt te onderzoeken. Een dergelijke financiële strop wil de gemeente niet nog een keer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.