nieuws

Terug in de tijd met de Wismar Railbus

Het is een vreemd gezicht: een bus op het spoor. Tussen Haaksbergen en Boekelo reist Mooi Overijssel mee met een oud vervoersmiddel.
De Wismar railbus vormde vroeger de verbinding tussen het Duitse Delmenhorst en Herpstedt. Dit type motorrijtuig werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd in Duitsland voor spoorlijnen waar het reizigersvervoer onrendabel was. De techniek was gebaseerd op die van bussen en vrachtwagens, vandaar de naam ‘railbus’.

Restauratie

De railbus is eind jaren '60 op eigen kracht naar Haaksbergen gekomen, maar na één ritje kwam hij in de werkplaats van het Buurtspoorweg Museum te staan omdat de bus van alles mankeerde. Jaren werd er niet na omgekeken, tot in 2003. Vrijwilligers en werknemers van het museum besloten de bus te restaureren. Een proces dat uiteindelijk bijna tien jaar heeft geduurd. De binnen- en buitenkant werd helemaal opgeknapt en ziet er inmiddels zo goed als nieuw uit. 

Duitsland

De Wismar bus heeft ook ooit in Nederland gereden, in de grensstreek. Tot in de jaren ’50 reed een Wismarer railbus naar Enschede vanuit het Duitse Ahaus. Bij het Buurtspoorweg Museum kunnen liefhebbers nu reizen van Haaksbergen naar Boekelo, een rit die ongeveer twintig minuten duurt. 
Meer zien van Mooi Overijssel? Ga voor andere streekverhalen uit Haaksbergen naar onze website of ga naar onze Facebookpagina!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.