nieuws

Provinciale partijen willen 100 procent afvalrecycling in 2030

Partijen willen 100 procent afvalrecycling in 2030
Partijen willen 100 procent afvalrecycling in 2030 © Flickr Creative Commons / remonrijper
Al het afval moet in 2030 worden hergebruikt in Overijssel. Dat willen ChristenUnie en D66. Het voorstel krijgt steun van alle andere partijen binnen Provinciale Staten, met uitzondering van de PVV.
De partijen pleiten voor een provinciaal actieplan voor 100 procent gerecycled afval. Op dit moment wordt in sommige gemeenten driekwart van het afval gescheiden ingeleverd. In veel gemeenten is dat minder; die blijven hangen op de helft.

Technisch mogelijk

Technisch is het al wel mogelijk om al het afval te recyclen, blijkt uit een project van afvalverwerker Twence. “Als het bij Twence kan, dan kan het in heel Overijssel”, zeggen Statenleden Westert en Stelpstra van de ChristenUnie.
ChristenUnie en D66 denken dat de provincie een belangrijk rol heeft om meer mensen en bedrijven te stimuleren afval te recyclen. “Het is niet voldoende dat alleen het Rijk 'circulaire economie' tot een belangrijk thema uitroept. Ook de provincie en gemeenten moeten met beleid komen en geld investeren.”

60 miljoen ton afval

Volgens de ChristenUnie is er een sterk verband tussen de ontwikkeling van de economie en de hoeveelheid afval. Op dit moment wordt in Nederland 60 miljoen ton afval geproduceerd, waarvan 24 in de bouw, 15 in de industrie en 9 miljoen door consumenten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.