nieuws

Vakbond Pluimveehouders in opperste staat van alertheid: "We leven in zekere mate van angst"

"Wij zijn in opperste staat van alertheid. We houden dieren echt goed in de gaten of ze symptomen hebben. We leven echt in een zekere mate van angst," zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders over de ophokplicht die sinds vanavond van kracht is. "We betreuren dat het nodig is, maar we zijn blij dat de overheid deze maatregel neemt."Â
"We hebben natuurlijk liever dat het niet nodig is, maar we zijn blij dat ze het zekere voor het onzekere nemen," aldus De Haan die in Albergen woont. 

'Drama voor de sector'

De Haan denkt terug aan eerdere periodes waarin vogelgriep de pluimveesector in zijn greep hield. "2014 was natuurlijk niet leuk, maar 2003 was een enorm drama voor de sector. We hebben er alle belang bij dat dat niet nog een keer gebeurt."
De grootste zorg van de pluimveehouders? "We moeten hopen dat de maatregelen op tijd genomen zijn. Het komt echt snel deze kant op. Hopen dat we snel genoeg gehandeld hebben. De komende twee weken worden heel spannend."

De ophokplicht geldt voor alle bedrijven die vogels houden bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel is uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen.

Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Mogelijk hadden die ook deze hoogpathogene vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht. De Haan verwacht dat er morgen of overmorgen meer duidelijkheid is over de doodsoorzaak van de dieren. 
Ophokplicht ook voor hobbyboeren
Anders dan veel mensen denken, geldt de ophokplicht ook voor hobbyboeren. "Ik wil hobbyboeren dan ook oproepen zich aan de ophokplicht te houden. Ze beseffen vaak niet hoe groot de gevolgen van het niet naleven kunnen zijn."
Vervoer van pluimvee is overigens gewoon toegestaan. De Haan adviseert pluimveehouders om hygiëne schep in de gaten te houden. "Vervoer mag doorgaan, maar reinig naar elke rit wel de wielkasten."
Zorgen voor de consument? 
En of de consument zich zorgen moet maken? "Nee, geen enkele zorg. Het kippenvlees en de eieren die in de schappen liggen zijn van goede kwaliteit. Alles wat nu in de schappen ligt is gezond," aldus De Haan. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.