nieuws

Afschaffen vergunningparkeren in Deventer uitgesteld

Het plan van het college van Deventer om het vergunningparkeren in de binnenstad om te zetten in betaald parkeren gaat voorlopig niet door.
Een motie van de coalitiepartijen Gemeentebelangen, CDA, PvdA en D66 om de uitvoering van het plan een jaar uit te stellen is vanavond met een grote meerderheid aangenomen.

Parkeerdruk

Tegen het plan is veel verzet. Er zijn al een aantal protestacties van omwonenden geweest. Als het vergunningparkeren wordt afgeschaft dan worden de speciale plekken voor vergunninghouders opengesteld voor betaald parkeerders. Veel binnenstadbewoners vrezen een toenemende parkeerdruk en verkeersoverlast in het centrum.
Ze voorzien hordes automobilisten die op drukke winkeltijden rondrijden door de smalle binnenstadstraatjes op zoek naar een betaalde parkeerplek, en binnenstadbewoners die niet meer in de buurt van hun woning kunnen parkeren. Volgens de actievoerders slecht voor de leefbaarheid in het centrum.

Inspraak binnenstadbewoners

Het uitstel dat de coalitiefracties voorstaan is bedoeld om de maatregel het komende jaar goed door te spreken met alle belanghebbenden.
Volgens wethouder Grijsen zijn er ook wel mogelijkheden om voor sommige smalle binnenstad straten een uitzondering te maken. In zijn algemeenheid ziet ze vooral financiële voordelen in het afschaffen van het vergunningparkeren in Deventer.

Afschaffen vergunning parkeren spekt gemeentekas

Het plan kan Deventer jaarlijks zo'n 250.000 euro aan extra boete inkomsten opleveren. Dat komt omdat betaald parkeren boetes rechtstreeks in de gemeentekas vloeien en vergunning boetes worden geïnd door het rijk.
Een motie van de VVD, Deventer Belang, Deventer Nu en Deventer Sociaal om het college voorstel, mede onder druk van alle bezwaren van binnenstadbewoners, helemaal naar de prullemand te verwijzen heeft het gisteren tijdens het begrotingsdebat niet gehaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.