nieuws

Winkels in Twente krijgen het komende jaren moeilijk door vergrijzing

Winkelketen V&D ging al eerder dicht
Winkelketen V&D ging al eerder dicht
Winkeliers in Twente moeten zich zorgen maken over de toekomst, zegt onderzoeksbureau Q&A. Door de vergrijzing zullen deze winkels het de komende decennia moeilijk gaan krijgen. Dat meldt de NOS.
Het aandeel 65-plussers stijgt van 18 procent nu naar 24 procent in 2030. En die ouderen kopen nu eenmaal minder spullen, zeggen de onderzoekers. John Terra van Q&A: "Ouderen hebben veel producten al in hun bezit en doen gemiddeld veel langer met een product."

Minder kinderkleding, meer brillen

Vooral Twentse winkeliers die kinderkleding, multimedia & entertainment, speelgoed, sportartikelen, kleding, schoenen en woonartikelen verkopen zullen hard getroffen worden.
Maar er zijn ook winkels die hun omzet door de vergrijzing juist zullen zien stijgen, zoals opticiens. Ouderen hebben immers vaker een bril nodig dan jongeren. En ook boekenwinkels zullen door de vergrijzing meer verkopen.

Groei bevolking in grote steden

Ondanks de vergrijzing blijft de bevolking de komende tijd groeien. Het CBS verwacht dat Nederland in 2030 zo'n 950.000 meer inwoners heeft dan in 2015.
Die bevolkingsgroei concentreert zich wel in de grote en middelgrote steden. Kleinere gemeenten zullen meer vergrijzen. Niet alleen winkeliers in Twente, maar ook ondernemers in Drenthe, Noordoost-Groningen, Zeeland en Zuid-Limburg moeten zich daarom zorgen maken. Deze gebieden worden expliciet genoemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.