nieuws

Scholen experimenteren met onderwijsrobot

Niet alleen studenten technische informatica leren programmeren, ook leerlingen van groep 1 en 2 van KBS De Boxem in Zwolle zijn er mee bezig.
De kleuters leren programmatische vaardigheden om de Bee-bot, een kleine robot in de vorm van een bij, aan te sturen.
Door het werken met de Bee-bot maken de kinderen al vroeg kennis met robots en leren ze vaardigheden die ze later in de maatschappij nodig zullen hebben, meent Cecile Serveas. Mevrouw Servaes is voorzitter van de stichting Catent, het schoolbestuur waar De Boxem onder valt.

Joep helpt met taal en rekenen

Naast de Bee-bot worden er nog meer robots ingezet in het onderwijs op Catent-scholen. Robot Joep helpt de leerlingen in de onderbouw met taal en rekenen. In de bovenbouw worden hij ook ingezet voor het vak wereldoriëntatie.
Mevrouw Serveas ziet vooral voordelen: "De leerlingen leren samenwerken en de robot kan werken met een groepje, zodat de docent andere dingen kan doen."

Traag en slechtziend

De studenten technische informatica van Hogeschool Saxion waren in eerste instantie ook enthousiast over hun robots, die uit dezelfde fabriek komen als de Zwolse Joep.
Docent Ronald Tangelder: "Maar ze lopen nu steeds meer tegen de beperkingen aan van de robots. De camera's kunnen niet goed gezichten herkennen en hij is vrij traag."

Gezond verstand

Tangelder ziet desondanks een grote toekomst voor robots in het onderwijs weggelegd. "Robots kunnen over zeventig jaar alles wat mensen kunnen. Ook lesgeven". Zijn collega Mike Ligthart die vooral de interactie tussen robot en mens bestudeert, is daar minder zeker van: "Robots kunnen nooit een mens vervangen. Hij mist namelijk een belangrijk ding - gezond verstand."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.